Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Moskva a Kyjev zuří kvůli údajným dezertérům z Krymu

Ukrajina, ilustrační foto
Ukrajina, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Moskva - Ruské ministerstvo obrany obvinilo ukrajinskou tajnou službu SBU, že se nezákonně zmocnila dvou ruských poddůstojníků, sloužících na anektovaném Krymu. SBU ale tvrdí, že zadržela dva dezertéry, kteří sami přešli hranici s Ukrajinou.

Ruské ministerstvo v pondělí označilo počínání ukrajinských služeb za "hrubou provokaci" a dožadovalo se neprodleného vrácení obou ruských občanů, kteří prý mají být obviněni ze zločinů proti Ukrajině, a tak ani nelze vyloučit, že jim hrozí mučení, aby se přiznali.

"Jde o dva bývalé ukrajinské vojáky, kteří zradili přísahu a přešli do ruské armády," sdělila naopak SBU k incidentu, který se stal v neděli.

Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov odpovídal ke kauze vyhýbavě. "Na tuto otázku zatím nemohu odpovědět," reagoval na dotaz, zda Moskva zadržené vojáky s Kyjevem vymění, nejspíš za Ukrajince vězněné v Rusku. Peskov ani neřekl, zda Rusko považuje dva poddůstojníky za bývalé ukrajinské vojáky, nebo zda složili vojenskou přísahu v ruské armádě.

Vojáky zadrženými na hranici jsou Maxim Odincov a Alexandr Baranov, které ukrajinské úřady podle ruských médií internovaly v Mykolajivské oblasti na jihu země.

Ukrajina měla na poloostrově před ruskou okupací asi 18.800 vojáků. Po ruském záboru dostali možnost vybrat si ze tří možností - přejít k ruské armádě, odejít do civilu a zůstat na Krymu, anebo sloužit dál v ukrajinské armádě, což ale znamenalo odejít z Krymu.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu v dubnu 2014 tvrdil, že o ruské občanství požádalo 8000 z ukrajinských vojáků na Krymu, téměř polovina z nich už slouží v ruské armádě.

Témata:  Krym Rusko Ukrajina

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy