reklama

„Existuje přímá souvislost mezi mnoha úmrtími a politikou paní Merkelové," tvrdila von Storchová v neděli na regionálním setkání AfD v bavorském v Ingolstadtu. Uvedl to server Breitbart s odkazem na německý list Die Welt.

Připomněla také, že politika německé kancléřky, která nabízela azyl všem syrským migrantům, lákala lidi, aby se vydali na nebezpečnou cestu na člunech přes Středozemní moře. „To je důvod, proč je třeba říci, že politika Angely Merkelové je zodpovědná za ztrátu mnoha lidských životů," tvrdí politička AfD.

Von Storchová uvedla, že pokud její strana získá v příštích volbách místa ve spolkovém sněmu, bude usilovat o vytvoření speciálního výboru, který by věc vyšetřoval. „Bude-li AfD v Bundestagu, pak budeme požadovat vyšetřovací výbor, který se bude zabývat všemi právními a ústavními nedostatky politiky Merkelové," uvedla.

Návrh na vytvoření takového výboru by musela podpořit nejméně jedna čtvrtina reprezentantů Bundestagu.

Podle agentury pro uprchlíky OSN rekordních 4,655 migrantů zemřelo nebo je pohřešováno poté, co se pokusili překročit moře a dostat se do Evropy. Jen v posledním týdnu se na čtyřech lodích utopilo asi 340 migrantů. Dopravu přes moře komplikuje blížící se zima a špatné počasí, ve kterém jsou lodě téměř neovladatelné.

Nebývale vysoká čísla přicházejí i přes kontroverzní dohodu mezi Tureckem a Evropskou unií (EU), která se týká zastavení toku ilegálních přistěhovalců.

Mezitím maltská nevládní organizace Migrant Offshore Aid Station varuje, že významným faktorem je také migrace z Libye, protože dosud přijatá opatření EU nemají žádný vliv na pašerácké lodě směřující ke starému kontinentu.