Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Litevský parlament zvolil Skvernelise premiérem

Vilnius, Litva
Vilnius, Litva
Foto: Pixabay

Vilnius - Na post novéhoa premiéra Litvy byl dnes zvolen bývalý ministr vnitra a policejní šéf Saulius Skvernelis (46). Jeho kandidaturu doporučila parlamentu prezidentka Dalia Grybauskaitéová, která nyní designovaného premiéra pověří sestavením nové vlády.

Skvernelis v říjnových volbách vedl vítěznou kandidátku donedávna opoziční Unie rolníků a zelených (LVŽS). V koalici se sociálními demokraty má LVŽS v litevském Sejmu většinu 73 ze 141 hlasů.

Skvernelis se v parlamentním projevu zavázal, že bude pokračovat v důsledné proevropské politice Litvy. Slíbil, že jeho kabinet dostojí závazkům Severoatlantické aliance a po roce 2018 zvýší zbrojní výdaje nad požadovaná dvě procenta hrubého národního produktu.

LVŽS byla považována za "černého koně" říjnových parlamentních voleb. Strana v minulých volbách v roce 2012 příliš neuspěla, získala jediný mandát. Mnozí komentátoři ji označují za reprezentanta "třetí cesty".

Témata:  Litva

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 21:53

Hamás kritizuje americkou pomoc Izraeli, prý porušuje právo

Palestinské teroristické hnutí Hamás odsoudilo novou americkou vojenskou pomoc Izraeli, kterou v sobotu schválila Sněmovna reprezentantů. Uvolněné prostředky mají jít zejména na posílení izraelské protivzdušné obrany, která v dubnu čelila také íránskému útoku. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy