Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vážné obvinění: Ruské tankery pašují palivo přes Kypr

Bojová letka RF v Sýrii
Bojová letka RF v Sýrii
Foto: mil.ru

Brusel - Ruské tankery pašovaly palivo pro bojové letouny podporující režim Bašára Asada v Sýrii přes kyperské a řecké vody, přestože to zakazují sankce, vyhlášené Evropskou unií.

Uvedla to dnes agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaný zdroj z rozvědky vlády nejmenované členské země EU, jakož i na další zdroj z nejmenovaného rejdařství, obeznámeného s plavbami tankerů.

Nařízení rady EU, přijaté před dvěma lety, zakazuje jakékoliv dodávky leteckého paliva do Sýrie z území EU, a to bez ohledu na to, zda jde či nejde o palivo vyrobené v EU. Avšak během dvou říjnových týdnů dopravily ruské tankery do Sýrie 20.000 tun leteckého paliva v hodnotě okolo devíti milionů dolarů (asi 230 milionů Kč).

"Dodávky leteckého paliva z těchto plavidel sehrály klíčovou roli při pokračování ruských náletů v oblasti," uvedl zdroj. "Svědčí to o setrvalém ruském úsilí budovat zdroje nezbytné pro podporu vojenských operací a plánů v Sýrii," dodal s tím, že část paliva byla určena i pro Asadovo letectvo. Rusko prý také využívá k dodávkám leteckého paliva do Sýrie i tankery plující pod vlajkami jiných zemí, což se však nepodařilo ověřit.

Nicméně i veřejně dostupné údaje podle Reuters potvrzují, že nejméně dva ruské tankery při zářijových a říjnových plavbách zakotvily v přístavech v Řecku a na Kypru. Původ paliva, který převážely, není jasný. Petrohradské rejdařství, kterému tankery patří, se odmítlo vyjádřit.

Témata:  Rusko Kypr ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy