Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec vřelých vztahů? Dalajláma chce jet do USAza Trumpem

Tibetský duchovní vůdce dalajlama navštívil Prahu (17. října 2016)
Tibetský duchovní vůdce dalajlama navštívil Prahu (17. října 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Ulánbátar/Washington – Tibetský duchovní vůdce dalajláma ve středu oznámil, že má v plánu brzy navštívit nově zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa. Setkání by však mohlo velmi rozzlobit Peking, který nositele Nobelovy ceny za mír označuje za nebezpečného separatistu.

Agentura Reuters uvádí, že dalajláma při své návštěvě Mongolska mluvil mimo jiné o amerických prezidentských volbách. Při té příležitosti řekl, že vždy považoval Spojené státy za „vedoucí národ svobodného světa".

„Myslím, že zde jsou nějaké problémy s cestováním do Spojených států, takže půjdu a setkám se s novým prezidentem," řekl novinářům bez dalších podrobností.

Agentura také připomíná, že americký prezident Barack Obama se setkal s dalajlámou v Bílém domě v červnu i přes varování ze strany Číny, že by tak mohl poškodit diplomatické vztahy. Pro Obamu to bylo již čtvrté setkání s dalajlamou v posledních osmi letech.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Geng Shuang řekl, že dalajláma cestuje po celém světě a setkává se se zahraničními vůdci, aby se pokusil poškodit vztahy mezi nimi a Číně. Své o tom ví i Česká republika, kde jeho návštěva a setkání s některými politiky vyvolalo velký rozruch.

Dalajláma ve své řeči v Mongolsku připomněl rétoriku používanou v americké prezidentské kampani. „Někdy mám pocit, že během voleb má kandidát větší svobodu se vyjadřovat. Když je jednou zvolený, má odpovědnost. Pak vám musí vysvětlit své vize i práci podle reality," uvedl tibetský duchovní vůdce.

Čína se na Mongolsko zlobí, že mu umožnilo návštěvu. A to i přesto, že mongolské ministerstvo zahraničí v prohlášení uvedlo, že vláda neměla s cestou nic společného. Návštěvu totiž zorganizovali mongolští buddhisté. Po návštěvě dalajlámy v Mongolsku v roce 2006 Čína na krátký čas zrušila lety mezi Pekingem a Ulánbátarem.

Témata:  H. H. Dalajlama Donald Trump Čína

Aktuálně se děje

16. května 2024 15:46

Fico má po útoku rozsáhlá zranění. Některé věci se bud muset učit znovu

Slovenský ministr obrany Robert Kaliňák dnes na tiskové konferenci uvedl, že rozsah zranění u premiéra Roberta Fica, která byla způsobena čtyřmi střelnými ranami vypálenými atentátníkem, je tak rozsáhlý, že odpověď organismu může být ještě náročná. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy