Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přepočítejte hlasy, volby mohly být zmanipulované, naléhají odborníci na Clintonovou

Donald Trump a Hollary Clintonová
Donald Trump a Hollary Clintonová
Foto: Twitter

Washington - Ačkoliv se může zdát, že nedávné volby americké hlavy státu vyhrál s přehledem republikánský kandidát Donald Trump, není tomu tak. Jeho demokratická rivalka Hillary Clintonová měla nejen více hlasů, navíc by ale mohla požádat o jejich přepočítání. Objevily se totiž informace o možné manipulaci s hlasy.

Skupina počítačových odborníků vyzvala štáb poražené demokratické kandidátky Hillary Clintonové, aby požádal o přepočítání hlasů ve třech "nerozhodných" státech. Experti tvrdí, že tam mohlo dojít k machinacím při sčítání hlasů nebo k počítačovému útoku na elektronický hlasovací systém. Informovala o tom televize CNN s odvoláním na obeznámený zdroj.

Podle televize by Clintonová měla žádat přepočítání hlasů ve státech Wisconsin, Michigan a Pennsylvanie. Odborníci totiž porovnali výsledky hlasování v obvodech, kde se hlasy voličů sčítaly elektronicky, s výsledky v obvodech, kde hlasy snímaly z papírového hlasovacího lístku. Zjistili, že tam, kde se hlasy sčítaly elektronicky, získala Clintonová o sedm procent méně hlasů.

Experti a vědci v čele s J. Alexem Haldermanom, ředitelem Centra pro počítačovou bezpečnost při University of Michigan, se domnívají, že proces sčítání hlasů ve zmíněných třech státech mohl narušit počítačový útok. Případně došlo k ruční změně výsledků. Tak či tak se domnívají, že došlo k manipulaci s hlasy, které by mohly ovlivnit výsledek voleb.

Odborníci nicméně přiznali, že žádné důkazy pro své podezření nemají. Poukázali však na podezřelou shodu událostí a žádají o nezávislé přepočítání hlasů. Clintonová podle nich mohla přijít přibližně o 30 tisíc hlasů. Štábu navíc nezbývá mnoho času na zpochybnění výsledků sčítání hlasů, ve Wisconsinu je uzávěrka tento pátek, ve státě Pennsylvánie příští pondělí a v Michiganu 30. listopadu.

Američané přitom v prezidentských volbách odevzdaly demokratce Clintonové o dva miliony hlasů více, než jejímu protikandidátovi Donaldu Trumpovi. 

Podle sčítacích komisařů, jejichž práce ještě neskončila, získala demokratická kandidátka 64,223.958 voličských hlasů, zatímco její republikánský soupeř 62,206.395 hlasů. Konečné oficiální výsledky se čekají koncem listopadu.

Navzdory této statistice Trump hlasování vyhrál, protože volby v USA nejsou přímé, jsou organizovány dvoustupňově. Rozhodující jsou počty získaných volitelů za jednotlivé státy, a ne celkový počet hlasů voličů.

Témata:  Hillary Clintonová Donald Trump volby v USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy