Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

IS vyrábí chemické zbraně? Odborníci varují před nebezpečím

Islámský stát
Islámský stát
Foto: nbcnews.com

Bagdád – Islámský stát už při svých útocích v Iráku a Sýrii použil nejméně v 50 případech potenciálně nebezpečné chemické látky. Odborníci varují, že si IS zřejmě tyto látky vyrábí sám. To ale není zdaleka vše.

Radikálové IS prchají ze Sýrie a Iráku, protože se jejich samozvaný chalífát rozpadá. Pokud se vrátí do svých rodných zemí, potenciálně by mohli používat k útokům chemické zbraně, varuje Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW).

„Zdá se, že je to jedno z rizik, kterým musíme čelit. Od doby, kdy se IS naučil, jak vyrobit yperit, je bohužel možné, že někdo z těch lidí, kteří to umí, se vrátí do Evropy, a bude pomáhat při organizování útoku," upozornil podle listu The Independent Philippe Denier, ředitel ověřovacího sekce OPCW na obranné konferenci v Paříži.

Zpravodajské služby podezřívají IS, že na několika místech v Iráku a Sýrii vyrábí rudimentární verzi hořčičného plynu, tedy látku, která je podle mezinárodního práva zakázána. Hořčičný plyn je silně dráždivý. Otrava se projevuje poškozením tkání, pokožky, očí, dýchacích orgánů a zažívacího ústrojí. Příznaky otravy se projevují podle stupně zasažení po 4-6 hodinách. V dostatečně velké koncentraci může zabíjet.

Rakety obsahují stopy yperitu byly například použity v září při útoku na americké vojáky v severním Iráku. Námořní generál Joseph Dunford, předseda Sboru náčelníků štábu, řekl brannému výboru amerického Senátu, že schopnosti IS v tomto směru jsou v současné době „primitivní".

Experti však varují, že existuje „vysoké riziko", že IS bude používat chemické látky proti civilistům a koaličním sílám v boji o Mosul. Mesto Mosul dříve sloužilo jako hlavní místo výroby chemických zbraní pro IS, většina materiálu pro výrobu chloru a yperit však byla před vypuknutím bojů přesunuta do syrské Rakky.

Témata:  Islámský stát chemické zbraně

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy