Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rwanda chce omluvu od Vatikánu kvůli genocidě

Vatikán, ilustrační foto
Vatikán, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Kigali - Vatikán by se měl podle Rwandy omluvit za roli katolické církve při genocidě v roce 1994, kdy extremisté z řad většinových Hutuů zavraždili kolem 800 tisíc menšinových Tutsiů.

Rwandská katolická církev, k níž se tehdy hlásila většina obyvatel země, byla blízká Hutuům a někteří její kněží a další členové se na masakrech přímo podíleli. Od dubna do července 2014 se stalo svědkem masového vraždění mnoho kostelů, ve kterých se i s pomocí kněžích shromáždili bez možnosti úniku budoucí oběti z řad Tutsiů.

V neděli se v kostelech ve Rwandě četl dopis, který podepsalo devět biskupů reprezentujících devět diecézí země. Ti však zdůraznili, že se nejedná o omluvu za církev jako instituci.

"Omluva je zcela nepřiměřená. Umožnila jen ukázat odstup, který dělí katolickou církev od úplného a poctivého uznání své morální a právní odpovědnosti. Vzhledem k rozsahu spáchaných zločinů je požadavek omluvy Vatikánu zcela opodstatněný," uvedla vláda v dnešním prohlášení.

Témata:  Rwanda Vatikán

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy