Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový bulharský prezident: Bude loajální k EU i NATO

Rumen Radev
Rumen Radev
Foto: Radio Bulgaria

Sofia - Nově zvolený bulharský prezident Rumen Radev, kterého kritici překřtili na "rudého generála", se bude držet prozápadní orientace země. Prohlásil to dnes v rozhovoru se státním rozhlasem.

Radev jako nezávislý kandidát navrženým opoziční Socialistickou stranou zvítězil 13. listopadu ve druhém kole prezidentských voleb nad předsedkyní parlamentu, vládní kandidátkou Ceckou Cačevovou. Získal 59 procent hlasů, zatímco jeho soupeřka jen 36 procent.

Do úřadu nastoupí 22. ledna. Funkci převezme po Rosenu Plevnelievovi, který je velmi kritický vůči Rusku. Bulharský konzervativní tábor se obává toho, že by se Radev mohl odklonit od dosavadního zahraničněpolitického zaměření země, která je nejchudším členem EU.

"Bulharsko je loajální... člen Evropské unie a Severoatlantické aliance," prohlásil bývalý generál letectva. To podle něj ovšem neznamená, že by se Bulharsko nemělo snažit o dialog a o snížení napětí s Ruskem. "Okolnosti nás přinutí hledat dorozumění," poznamenal. V předvolební kampani se vyslovoval pro zrušení unijních sankcí vůči Rusku i pro uznání ruské anexe ukrajinského Krymu jako reality.

Témata:  Bulharsko Rumen Radev EU

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy