reklama

Oko hurikánu se po poledni místního času dostalo nad jihovýchodní pobřeží Nikaraguy u města San Juan de Nicaragua. Živel se nyní pohybuje rychlostí asi 14 kilometrů za hodinu a provází ho vítr o rychlosti až 177 kilometrů v hodině.

Silné deště, které bouři Otto provázely v předchozích dnech, v oblasti již způsobily značné škody na infrastruktuře. Kostarika již evakuovala na 4000 lidí, Nikaragua začala s preventivním přemístěním asi 10.000 osob. V obou těchto středoamerických zemích úřady vyhlásily stav ohrožení.

České ministerstvo zahraničí dnes vydalo varování pro české občany pobývající nebo cestující do Kostariky. „V následujících dnech postihne území severního karibského pobřeží Kostariky tropická bouře Otto. Nedoporučujeme cestovat do této oblasti," uvádí se na webu rezortu.

Na začátku tohoto týdne bouře zasáhla také Panamu, kde poškodila celou řadu domů a silnic. Zemřeli tam nejméně čtyři lidé a několik dalších se pohřešuje.

Hurikán Otto by měl podle NHC v noci opět zeslábnout na tropickou bouři. Očekává se, že v pátek bude přecházet přes hraniční oblast Kostariky a Nikaraguy směrem na západ do Tichého oceánu.