Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boj o křeslo prezidenta Kostariky: Utkají se pastor-zpěvák a ministr-romanopisec

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

San José - Ve druhém kole prezidentskách voleb na Kostarice proti sobě stojí evangelický pastor, zpěvák a moderátor Fabricio Alvarado a bývalý centristický ministr Carlos Alvarado. Kampaň výrazně poznamenal spor o sňatky osob stejného pohlaví.

Volební místnosti byly otevřeny v 6:00 místního času (14:00 SELČ). V prvním kole získal více hlasů (o tři procentní body) Fabricio Alvarado, jemuž některé předvolební průzkumy přisuzují i velmi těsné vítězství v druhém kole.

Carlos Alvarado je kandidátem centristické Strany občanské akce (PAC). Dříve pracoval jako novinář a je autorem knihy povídek a dvou románů.

Preference jeho konzervativního protikandidáta vyskočily, když kritizoval Meziamerický soud pro lidská práva, který Kostariku vyzval, aby umožnila homosexuálním párům uzavírat občanské sňatky a adoptovat děti a dopřála jim stejná práva jako heterosexuálním dvojicím.

Alvarado se naopak jako jediný z uchazečů o úřad hlavy státu pro sňatky osob stejného pohlaví veřejně vyslovil. Fabricio Alvarado brojí proti "sekulárnímu státu" a "genderové ideologii".

V latinskoamerických zemích homosexuálové často čelí diskriminaci nebo i násilí, připomněla agentura AFP. V Kostarice žije 3,3 milionu lidí, kteří se většinou považují za konzervativce. Většina obyvatel je římskokatolického vyznání, ale v zemi roste počet evangelíků. Proti sňatkům osob stejného pohlaví jsou podle průzkumů veřejného mínění dvě třetiny obyvatel. "Je to poprvé, co tábory během volby v Kostarice polarizovalo náboženství a otázka lidských práv," řekl analytik Gustavo Araya.

V zemi dlouho fungoval systém dvou stran. Kostarika, která bývá vnímána jako "Švýcarsko Střední Ameriky", se těší větší stabilitě než většina ostatních zemí v tomto politicky neklidném regionu.

Témata:  Kostarika homosexuálové volby

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy