reklama

Informoval o tom dnes na svém webu list Die Welt, kterému při této příležitosti poskytl rozhovor německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier.

Podle něj hrozí, že po sporu mezi Moskvou a Západem vypuknou nové závody ve zbrojení. "Ať už jsou současné vztahy s Ruskem jakkoli složité, nepotřebujeme méně, ale více dialogu," uvedl německý ministr. "Vyzýváme všechny státy, které nesou odpovědnost za bezpečnost Evropy, aby tuto iniciativu podpořily a připojily se k dialogu o kontrole zbrojení," dodal.

Po společném jednání dnes plánuje zmíněná skupina vydat společné ministerské prohlášení. To bude podle informací Die Welt obsahovat znepokojení nad sílící erozí evropského bezpečnostního pořádku.

Součástí skupiny je vedle Německa, Česka a Slovenska také Rakousko, Belgie, Švýcarsko, Španělsko, Finsko, Francie, Itálie, Nizozemsko, Norsko, Rumunsko, Švédsko, Bulharsko a Portugalsko.

Další setkání skupina plánuje na okraj ministerské schůzky Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která se uskuteční 8. a 9. prosince v Hamburku. Summit pořádá Německo, které letos OBSE předsedá.

Steinmeier si v červnu vysloužil kritiku za své výroky, v nichž označil vojenské manévry Severoatlantické aliance ve východní Evropě za kontraproduktivní. Cvičení NATO tehdy označil za "řinčení zbraní" a "válečné štváčství", které bezpečnostní situaci v Evropě jen zhoršují.