Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká organizace Člověk v tísni přišela o povolení působit v povstaleckém Doněcku

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.in.ua

Praha - Česká organizace Člověk v tísni přišla o akreditaci nutnou pro působení v povstalecké Doněcké lidové republice na východě Ukrajiny. Uzavřít se musela kancelář i sklady s humanitární pomocí. Všichni zahraniční spolupracovníci byli povinni do 24 hodin opustit území samozvaného státu v Donbasu.

Humanitární organizace v Doněcku distribuovala humanitární pomoc od listopadu roku 2014.

Podle Člověka v tísni informovali zástupci východoukrajinských separatistů o odebrání akreditace pracovníky humanitární organizace v pátek dopoledne.

"Od začátku našeho působení na východní Ukrajině pracujeme na obou stranách konfliktu a to i přesto, že nám to přináší značné problémy," uvedl ředitel organizace Člověk v tísni Šimon Pánek. "Děláme to proto, že ctíme neutralitu a nezávislost humanitární pomoci," dodal.

Povstalci podle něj odepřením přístupu humanitární pomoci k lidem v nouzi, navíc před nadcházející zimou, porušili mezinárodní právo.

Letos Člověk v tísni distribuoval potravinovou pomoc téměř 470.000 lidí v oblastech, které nejsou pod kontrolou ústřední ukrajinské vlády. Další stovce tisíc lidí pomohla organizace s opravami obydlí a 95.000 umožnila přístup k pitné vodě.

Témata:  Člověk v tísni (People in Need) Donbass v Doněcku humanitární pomoc Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy