Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Evropě řádí ptačí chřipka, objevila se nejméně v 10 zemích

Ptáci, ilustrační fotografie
Ptáci, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Haag - Nizozemí se snaží zabránit dalšímu šíření ptačí chřipky, která přichází patrně ze severní Evropy. Podle BBC už proto úřady nařídily utratit na 190 tisíc kachen. Virus choroby minimálně u volně žijících ptáků zaznamenalo již deset evropských zemí.

Likvidace chovů na šesti farmách následovala poté, co se virus objevil ve vsi Biddinghuizen, ležící přibližně 70 kilometrů na východ od Amsterdamu.

V uplynulých dnech museli na jihu Švédska kvůli ptačí chřipce utratit 200.000 slepic. Do Švédska se mohla ptačí chřipka rozšířit ze sousedního Dánska, kde byla v pondělí potvrzena na kachní farmě u Kodaně. Velké množství drůbeže - 110.000 krůt a kuřat - museli tento týden utratit i na severu Německa.

Kromě Nizozemska, Švédska, Dánska a Německa se ptačí chřipka v posledních týdnech objevila i v Polsku, Rakousku, Švýcarsku, Maďarsku, Chorvatsku a Rusku.

Ptačí chřipku způsobují chřipkové viry typu A. Zvláště nebezpečný podtyp viru ptačí chřipky, označovaný jako H5N1. Na člověka se virus ptačí chřipky přenáší jen zřídka, pak má ale vysokou úmrtnost.

Témata:  ptačí chřipka Nizozemí zvířata

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy