Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další části Halabu je v rukou syrské armády, civilistům chybí voda i jídlo

Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Foto: presidentassad.net

Damašek - Syrská armáda dnes ohlásila dobytí další části města Halab, kterou dosud ovládali povstalci. Už v sobotu Asadovi vojáci oznámili, že ovládli čtvrť Masakin Hananu.

Dnes armáda informovala, že její jednotky postoupily do sousední lokality Džabal Badr. Boj o Halab se stále více dotýká civilního obyvatelstva: lidé opouštějí svá dosavadní útočiště a chtějí utéct do míst, kde se nebojuje.

Z povstaleckých čtvrtí ve východním Halabu uteklo od noci na dnešek přes 3000 civilistů, uvedla exilová opoziční organizace SOHR. Státní tisková agentura Sana informovala o 1500 uprchlých civilistech.

"Je to první takový exodus z východního Halabu" po více než čtyřech letech, řekl agentuře AFP představitel SOHR Ramí Abdar Rahmán. "Bezmála 1700 uprchlíků našlo útočiště v zónách pod kontrolou vládních sil, přes 1500 dalších se uchýlilo do kurdské čtvrti Šajch Maksúd."

Ruská armáda, která je spojencem jednotek režimu prezidenta Bašára Asada, potvrdila postup syrských jednotek do východní části Halabu. Za uplynulé dva dny tam bylo na povstalcích dobyto pět silničních úseků se zhruba 2000 domů, řekl agentuře Interfax mluvčí ruské letecké základny Hmímím v syrské provincii Latákíja. Podle jeho údajů uteklo od soboty z dobývaných čtvrtí ve východním Halabu přes 900 civilistů.

Armáda se snaží dobýt východní část města, kterou ovládají povstalci. Od začátku ofenzivy podle exilové opozice zahynulo celkem 212 civilistů, z toho 27 dětí.

Na Halab těžce dopadá humanitární krize způsobená vleklou válkou. Podle odhadů je ve východní části Halabu na 275 tisíc lidí, kteří nemají přístup ke zdroji potravin ani k lékům. Poslední zásoby jídla OSN v oblasti rozdělila 13. listopadu. Situaci komplikuje i blížící se zima.

Témata:  Sýrie Bašár Asad

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy