Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo má nový plán. Deportuje statisíce migrantů?

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Stuttgart – Poté, co německá kancléřka Angela Merkelová prohlásila, že má v plánu v příštím roce deportovat 100 tisíc migrantů z Německa, přišel její stranický kolega s mnohem drakoničtějším návrhem. Chce vybudovat repatriační centrum v Egyptě a deportovat tam až půl milionu lidí.

V současné době je systém navracení migrantů, jejichž žádosti o azyl byly zamítnuty, bolestivě pomalý – tisíce běženců bojují proti deportacím právními spoty, při kterých jim pomáhají skupiny bojující za lidská práva.

Ministr vnitra bohaté jihozápadní německé spolkové země Bádensko-Württembersko, Thomas Strobl z vládnoucí konzervativní CDU, v neděli uvedl, že chce dramaticky zvýšit počet deportací a dohlédnout na vyhánění odmítnutých žadatelů o azyl z Německa. Jeho slova přináší server Express.

„V roce 2017 bude v Německu pravděpodobně půl milionu cizinců, kteří nemají právo zde být. To je bod, kdy potřebujeme národní úsilí. Nemůžeme tolerovat 500.000 cizinců bez práva zůstat v naší zemi. Požadujeme naléhavě nový nástroj pro repatriace a deportace. Jinak bychom podkopali důvěru veřejnosti v náš právní stát," varuje spolustraník Merkelové.

V úterý na konferenci v německých ministrů vnitra Strobl – který patří mezi pět místopředsedů CDU - představí dokument nazvaný „Kdo nemá právo na pobyt, musí jít". O týden později hodlá zahájit iniciativu, která by měla být schválena na výročním kongresu strany.

Stroblův plán předpokládá tvrdší důsledky pro ty, kteří utajují svou identitu, což je běžný trik odmítnutých žadatelů o azyl - pokud nemají doklady nemohou být deportováni. Kdo nesplní nařízení a neodejde, může se v budoucnu snadněji dostat do detence

Navrhl také „okamžité stažení státní tolerance, uložení zákazu zaměstnání a masivní škrty v sociálních službách". To všechno by podle něj mělo deportace urychlit. Vyzval také, aby ti žadatele o azyl, o kterých je známo, že se vrátili do své vlasti na návštěvu příbuzných, ztratili právo na pobyt.

„Ten, kdo jede do své rodné země, kde je údajně v ohrožení života a zdraví, kvůli dovolené nebo kvůli návštěvě příbuzných, musí ihned ztratit azyl. Nemůžeme tolerovat takové obchodování s azylem," myslí si.

Budeme bojovat proti těm, kteří nás podvádějí

Mnoho uprchlíků uvádí jako důvod, proč není možné je deportovat ze země, nemoc. Ale Stroble říká: „Jestli byli nemocní, když přišli do Německa, nemohou to nadále používat jako výmluvu, aby nemuseli opustit Německo."

„Kdo nesplní svou povinnost a neodejde, může se v budoucnu snadněji dostat do vazby. I když máme otevřené srdce pro ty, kteří potřebují ochranu, budeme pokračovat v plné síle proti těm, kteří nám věší bulíky na nos," má jasno politik.

Navrhuje také zřídit německé repatriační středisko v Egyptě, které by přijímalo nejen uprchlíky z lodí plavících se přes Středozemní moře, ale i odmítnuté žadatele o azyl z Německa. „Je tu dobrá šance uzavřít s Egyptem takovou dohodu. Zvláště u lidi, kteří tají svoji totožnost a státní příslušnost, nebo u těch, které jejich rodná země nechce přijmou zpět, je takové centrum v Egyptě velmi vhodné," myslí si Strobl.

Jeho plán také počítá s tím, že by německé síly, které v současné době slouží v Afghánistánu, pomáhaly při deportacích zamítnutých afghánských přistěhovalců. Navíc chce rozšířit kontroly na hranicích s Rakouskem a Švýcarskem.

Témata:  Německo uprchlíci Konzervativní unie CDU/CSU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy