Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrská armáda dobyla klíčovou čtvrť Sachúr na severovýchodě města Halab

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - Syrská armáda dobyla klíčovou čtvrť Sachúr na severovýchodě města Halab, která byla doposud pod kontrolou povstalců. Jedná se o největší ztrátu opozice v Halabu od roku 2012.

Organizace SOHR potvrdila dřívější zprávu armády věrné režimu prezidenta Bašára Asada o dobytí Sachúru, kterou odvysílala syrská televize.

"Rebelové ztratili kontrolu nad všemi čtvrtěmi na severovýchodě Halabu. Jedná se o největší porážku pro opozici v Halabu od roku 2012," řekl dnes agentuře Reuters představitel SOHR Rámí Abdulrahmán. "Opozice během mohutného postupu vládních jednotek ztratila více než třetinu oblastí, které v Halabu ovládala," dodal.

Podle SOHR syrští povstalci přišli za posledních několik dní na severovýchodě Halabu o deset čtvrtí. Kromě Sáchúru, kterého se armáda definitivně zmocnila dnes ráno, ztratili nově i čtvrti Hajdaríja a Šajch Chudr. Již v sobotu vládní oddíly oznámily, že ovládly čtvrť Masákin Hanánú, a v neděli armáda informovala, že její jednotky postoupily do sousední lokality Džabal Badrú.

Světová média v této souvislosti nijak neupřesňují, kdo jsou rebelové bojující v Halabu, situaci v oblasti je totiž nepřehledná. Podle dřívějších informací je jednou ze skupin koalice říkající si Dobytí Halabu (Fatah Halab), kterou tvoří desítky povstaleckých skupin, jak umírněných a napojených na Svobodnou syrskou armádu (FSA), tak i radikálnějších. V oblasti se ale vyskytují i bojovníci islamistické aliance Armáda dobytí (Džajš al-Fatah), která sdružuje skupiny bojující na západě a severu Sýrie. Nejznámějším členem této koalice je Fronta dobytí Sýrie (bývalá fronta An-Nusra).

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že oblasti obsazené syrskými vojáky zahrnují desítku čtvrtí s více než 3000 budovami. Více než 100 povstalců složilo zbraně a odešlo z východních předměstí Halabu, dodalo ministerstvo v prohlášení.

Podle odhadů je ve východní části Halabu více než 250.000 lidí, kteří nemají přístup ke zdroji potravin ani lékům. Spolupředseda kurdské Strany demokratické unie (PYD), která zastupuje zájmy syrských Kurdů, Sálih Muslim dnes prohlásil, že do Šajch Maksúdu dorazilo v posledních dnech 6000 až 10.000 civilistů.

Chronologie posledních událostí kolem Halabu:

1. února 2016 - Armáda zahájila za podpory ruského letectva velký útok na město Halab, někdejší průmyslové a obchodní centrum země.

30. srpna - V Halabu zahynul vysoce postavený velitel a mluvčí radikálního Islámského státu (IS) abú Muhammad Adnání.

15. listopadu - Armáda zahájila s pomocí dalších skupin ofenzivu proti Halabu po skončení ruského moratoria na letecké útoky na Halab.

Psali jsme:Masivní exodus z východního Halabu: Před boji uteklo od soboty 10 tisíc lidíAsad má zisk Halabu na dosah, armáda dobyla největší čtvrť ovládanou povstalci 21. listopadu - Armáda prolomila pozice obránců Halabu na severu města.

22. listopadu - Bylo oznámeno, že za týden bojů v Halabu zahynulo nejméně 141 civilistů včetně 18 dětí.

26. listopadu - Armáda dobyla největší čtvrť v sektoru ovládaném povstalci ve východní části Halabu, Masákin Hanánú.

27. listopadu - Armáda ohlásila dobytí další části města Halab, čtvrti Džabal Badr, kterou dosud ovládali povstalci.

Témata:  Sýrie Bašár Asad

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy