Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Big Brother pro muslimy? Televizní stanice BBC čelí velké kritice kvůli odvysílanému dokumentu

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Londýn – Britská stanice BBC, která v Británii plní funkci veřejnoprávního vysílání, čelí velmi tvrdé kritice kvůli dokumentu „Muslims Like Us“ tedy „Muslimové jako my“. Problém spočívá především v tom, že v pořadu dostává prostor údajný radikální islamista. Poukazuje na to server Daily Mail.

BBC se dostala pod palbu kvůli tomu, že údajně věnovala dvě hodiny prostoru ve vysílání muslimovi z okruhu radikála Anjema Choudaryho, který bývá označován za „kazatele nenávisti". Celý pořad označuje britský bulvární server za „Big Brothera pro muslimy". Cílem pořadu je ukázat život deseti britských muslimů.

Jedním z nich je odsouzený podvodník a exmistr v boxu Anthony Small, který již dříve vyjádřil podporu Islámskému státu, loni byl dokonce obviněn ze spiknutí za účelem účasti v teroristické skupině, obvinění ale nakonec bylo staženo. Od doby, kdy konvertoval k islámu, je Brit znám jako Abdul Haqq (35). Příští měsíc by se měl objevit na BBC v hlavním vysílacím čase. A to se mnohým nelíbí.

Jeho i dalších devět muslimů kamery sledovaly přímo v jejich domech. Cílem BBC je ukázat život muslimů v Británii !od rána do večera". Proti pořadu se bouří nejen obyčejní Britové, ale i bezpečnostní experti. Mnozí poukazují na Haqqovy styky s Choudarym, který byl obviněn za podporu IS.

Jeden z expertů na boj proti extremismu obvinil stanici a tvůrce programu z „bezohledného a nezodpovědného" kroku. BBC se však hájí a říká, že je nutné mít v pořadu průřez různých názorů. Pořad si podle stanice klade za cíl upozornit na řadu názorů britských muslimů na různá témata.

Haqq vyhrál v roce 2009 šampionát Británie a Commonwealthu, bojoval tehdy pod jménem Sugar Ray Clay Jones Jr. Ve věku 24 konvertoval k islámu, ale projevovat se začal až v roce 2010, kdy začal navštěvovat protesty proti válce v Afghánistánu. Později se vzdal sportu, aby „mohl bojovat za muslimy". Pak se dostal do kontaktu s Choudarym, na jehož videích se několikrát objevil. Kvůli kázáním tohoto extremisty přitom byla zradikalizován velký počet muslimů. Sám kazatel mnohokrát vyjádřil podporu IS. Na jednom z videí dokonce ospravedlňoval stětí hlavy amerického novináře Jamese Foleyho.

Haqq až doposud odsouzen nebyl, veškerých obvinění se dokázal zbavit. To z něj však podle profesora z Centra bezpečnostních a zpravodajských studií Anthonyho Gleese rozhodně nedělá neviňátko. „Myslím, že BBC dělá chybu. Haqq veřejně podpořil cíle islamistů a zřejmě také schvaloval teroristické útoky v Londýně. Na fotkách byl zachycen v islamistickém postoji (s prstem ukázňujícím k nebi) a je usvědčený podvodník," připomněl odborník.

„Rozhodně to není někdo, komu by měla být dán publicita v daňovými poplatníky financované televizní společnosti," tvrdí Adam Deen z organizace Quilliam Foundation, která se věnuje boji proti extremismu. „Vzhledem k tomu, jakou hrozbu extremismus představuje, bychom měli být velmi opatrní a neměli bychom věnovat vysílací čas takovým názorům ... jen abychom zaplnili mezeru na našich obrazovkách," dodal.

Témata:  Velká Británie muslimové BBC

Aktuálně se děje

17. května 2024 18:27

EU uvalila sankce na Voice of Europe, posvítila si i na ruská média

Evropská unie sankcionovala čtyři mediální subjekty, které šíří ruskou propagandu. Kromě agentury RIA Novosti a deníku Izvestija a Rossijskaja Gazeta byly uvaleny sankce také na platformu Voice of Europe, kterou Česko už na konci března umístilo na národní sankční seznam. O sankcích informovala Rada EU. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy