reklama

Minulý pokus o vyslechnutí Janukovyče znemožnili svou akcí kyjevští radikálové z tzv. Pravého sektoru, kteří zablokovali výjezd ze zařízení, kde jsou předběžně zadrženi členové zvláštního oddílu Berkut. O selhání prvního pokusu informoval server crossroadstoday.com Nyní je situace pro „dálkový výslech" Janukovyče příznivější. Soud již začal.

Před kyjevským soudem hlídkují rovněž příslušníci policie. Pokud by byl Janukovyč vyslechnut v přímém přenosu, mohlo by to mít zásadní význam nejen pro světové zpravodajství. Doposud se neví s jistotou, kdo byli střelci na Majdanu. Ví se však, že jejich rukama umírali lidé 20. února 2014.

Viktor F. Janukovyč hovoří k soudu ukrajinsky. Novináři čekají zejména na jeho důkazy z předem avizovaných „3 složek" připravených k přečtení.

Janukovyč se má vyjádřit k událostem z doby před třemi lety. Očekává se, že by mohla vyjít najevo fakta o tzv. střelcích na tzv. Euromajdanu.

"Od počátku až do konce jsem byl proti použití zbraní a proti krveprolití. To byl můj zásadní postoj," zdůraznil podle ČTK bývalý prezident. "Ano, je možné, že se na tom (kancléř Ljovočkin) podílel. Je to možné, ale osobně jsem o tom neměl žádné důkazy a vyšetřování nic nezjistilo," řekl.
 
Ukrajinský generální prokurátor Jurij Lucenko využil vyhlášení přestávky v jednání soudu, aby exprezidentovi na dálku alespoň ústně sdělil, že je podezřelý z vlastizrady a z napomáhání ruské agresi proti Ukrajině. "Vzhledem k tomu, že se Janukovyč zdržuje mimo Ukrajinu, neodpovídá na výzvy a fakticky se skrývá před spravedlností, sděluji podezření ústně," vysvětlil prokurátor podle listu Ukrajinska pravda.

Podle Lucenka se Janukovyč kvůli získání ruského exilu snažil budit zdání, že ruská vojska při okupaci Krymu postupují legálně. Exprezident podle něj písemně požádal ruského prezidenta Vladimira Putina o nasazení ruských sil na ukrajinském území. Napomáhal také ruským silám při podvratné činnosti a agresivní válce proti Ukrajině, jakož i při změně hranic.

"A teď ne jako generální prokurátor, ale jako Ukrajinec obviňuji Janukovyče, že otevřel dveře agresivní válce proti našemu státu a ničil suverenitu země, které přísahal věrnost na ústavu," zdůraznil Lucenko a připomněl, že konflikt si vyžádal životy 2263 ukrajinských vojáků a 1,7 milionu lidí přišlo o své domovy. "Za vše přijde čas odplaty," pohrozil.