Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Válka pohledem dítěte: Sedmiletá holčička posílá přes twitter zprávy o situaci v Halabu

Ruské bombardování pozic ISIS a rebelů v Sýrii
Ruské bombardování pozic ISIS a rebelů v Sýrii
Foto: Reprofoto YouTube

Damašek - Sedmiletá holčička Bana se svou matkou Fátimou již od září přibližuje lidem prostřednictvím svého twitterové účtu situaci v boji zmítaném Halabu.

Ve svých tweetech z posledních hodin přinesla i děsivé svědectví z posledního bombardování města, které zasáhlo rovněž jejich dům, uvedla agentura Reuters. Bombardování je součástí ofenzivy vládních jednotek, které postupují do povstalci držených částí Halabu.

Banin účet se vzkazy, videy i fotografiemi sleduje již více než 140.000 uživatelů. V noci z neděli na pondělí její matka na twitteru napsala: "Poslední vzkaz - čelíme tvrdému bombardování, každou chvíli můžeme být mrtví. Jestliže zemřeme, mluvte o těch 200.000 lidech, kteří jsou stále uvnitř. Nashledanou." V tweetu hovoří o lidech, kteří podle údajů mezinárodních organizací uvízli v obléhané části města. Může jich být až 250.000.

O několik hodin později se na twitteru objevil snímek dívky špinavé od prachu s textem, že přišly o dům, protože se stal terčem leteckých úderů. "Viděla jsem smrt a téměř jsem zemřela," napsal Bana. O tvrdých bojích ve městě se na účtu píše i dnes ráno: "Pod tvrdým bombardováním. Mezi životem a smrtí, prosím, modlete se za nás."

Témata:  Sýrie bombové útoky děti

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy