Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský stát vytvořila CIA, už v roce 1979, tvrdí Assange

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Londýn - Zakladatel WikiLeaks Julian Assange uvedl, že CIA je zodpovědná za vydláždění cesty pro Islámský stát. Uvedl to u příležitosti šestého výročí okamžiku, kdy jeho organizace zveřejnila první z více než půl milionu dříve důvěrných amerických diplomatických informací, které jsou datovány až do roku 1979. Právě tento rok podle Assange představuje zásadní zlom v moderních dějinách. Z jeho vyjádření cituje server Express.

Včera uplynulo šest let od neslavné „Cablegate", kterou způsobila nezisková mediální společnost WikiLeaks. Dne 28. listopadu 2010 zveřejnila svou první várku citlivých souborů z USA. Od té doby skupina rozšířila svou Veřejnou knihovnu diplomacie USA (PLUSD) o 531,525 nových diplomatických materiálů.

V nově vydaném prohlášení Assange vysvětluje, jak události, které započaly v roce 1979, začaly sérii událostí, které vedly až ke vzniku IS. „Pokud by měl být některý rok označen „rokem nula naší moderní éry", je to rok 1979," tvrdí.

Assange uvedl, že rozhodnutí CIA a Saúdské Arábie dát miliardy dolarů do vyzbrojování bojovníků-mudžáhidů v Afghánistánu v boji proti Sovětskému svazu vedlo k vytvoření teroristické skupiny Al-Káidy. Tyto události podle něj přímo vedly k teroristickým útokům z 11. září 2001, invazi do Afganistanu a Iráku ze strany Spojených států a tím i k vytvoření IS.

Assance vysvětluje, jak rok 1979 formoval současné globální události. „Střední východ, íránská revoluce, saudské islámské povstání a egyptsko-izraelská dohoda z Camp Davidu – to vše vedlo nejen k současné dynamice regionálních mocností, ale rozhodně to změnilo i vztah mezi ropou, militantním islámem a světem," tvrdí.

„Povstání v Mekce natrvalo posunulo Saúdskou Arábii směrem wahábismu, což vedlo k nadnárodnímu šíření islámského fundamentalismu a americko-saúdské destabilizaci Afghánistánu," myslí si Assange. V tomto bodě pak podle něj Usáma bin Ládin opustil rodnou Saúdskou Arábii a odešel do Pákistánu, kde začal podporovat afghánské mudžahedíny.

A dodal: „Invaze SSSR do Afghánistánu způsobila, že Saúdská Arábie a CIA tlačily miliardy dolarů mudžahedínům jako součást Operace Cyclone, to podnítilo vzestup Al-Kajdy a eventuální zhroucení Sovětského svazu. V roce 1979 se proud islamizace rozšířil do Pákistánu, kde byla vypálena americká ambasáda a pákistánský premiér Zulfikar Alí Bhutto byl popraven."

Íránská krize s americkými rukojmími podle něj smrtelně podkopala pozici Jimmyho Cartera, kvůli čemuž byl prezidentem zvolen Ronald Reagan. „Vzestup Al-Káidy nakonec vedl k útokům z 11. září 2001, což způsobilo americkou invazi do Afghánistánu a Iráku a více než deset let války, na jejímž konci byl vybudován ideologický, finanční a geografický základ pro IS," vysvětluje zakladatel WikiLeaks.

Zvolení Margaret Thatcherové jako britské premiérky a havárie americké jaderné elektrárny Three Mile Island jsou některé z incidentů „zlomového roku" 1979, které Assange také připomněl. Stejný rok Irská republikánské armády (IRA) zabila Lorda Mountbattena, bratrance britské královny Alžběty. „V roce 1979 se zdálo, že se krev nikdy nezastaví," tvrdí Assange. „Desítky zemí prožily atentáty, převraty, vzpoury, bombové útoky, politické únosy a války za osvobození," dodal.

Projekt WikiLeaks vznikl v roce 2006. V roce 2010 zpřístupnil tajné americké dokumenty o válce v Iráku i v Afghánistánu. Dosud server zveřejnil na čtvrt milionu tajných dokumentů, které mapují fungování americké diplomacie. Letos v říjnu portál odhalil soukromé e-maily vedoucích činitelů Demokratické strany USA. Ukradená pošta mimo jiné obsahovala části staršího projevu neúspěšné prezidentské kandidátky Hillary Clintonové k bankéřům, v němž se někdejší první dáma postavila za finančníky z Wall Street.

Témata:  Julian Assange Wikileaks Islámský stát

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy