Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Více peněz pro migranty a doprava zdarma? Z Británie přišel nečekaný návrh

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Londýn - Britská vláda by měla dát více peněz na právní služby, aby tak pomohla migrantům úspěšně žádat o azyl ve Velké Británii, navrhla labouristická poslankyně. Pro list The Times Thangam Debbonaireová uvedla, že vláda „musí přezkoumat škrty v právní pomoci", protože jinak podle ní bude mít azylový systém velké problémy.

Takové změny by podle ní v první řadě měly pomáhat ženám a dětem. „Většina uprchlíků nedorazí se všemi svými příbuznými, ale poté, co jsou tady, je pochopitelné, že se chtějí shledat se svými rodinami," napsala Debbonaireová.

Tvrdí, že současný systém funguje nedostatečně a neumožňuje sjednocení rodin, což může být kulturně necitlivé k „alternativní definici rodiny". „Pokud prchají před válkou, mučením a konflikty, je velmi pravděpodobné, že byli odděleni od svých rodičů nebo dětí. Možná se o ně starala teta nebo starší sourozenec, a mohou tak rodinu chápat šířeji, než je běžná rodina podle západní sociální politiky," varuje.

Právě rodiny, které se pokoušejí o znovu sjednocení, se podle ní potýkají s největšími problémy. „Vzhledem k tomu, co je v sázce pro rodiny s dětmi, by opravdu měla být poskytována řádná právní pomoc zaměřující se na žádosti o sjednocení rodin," domnívá se politička. Zároveň by se podle ní měla země více zasadit o to, aby se dětští migranti ve velké Británii opět shledali se svou rodinou.

Dětští uprchlíci by si měli do Británie přivés celou rodinu

V současné dublinská pravidla umožňují dětem žádajícím o azyl přesun do jiného členského státu EU, pokud tam mají svou rodinu. Ale Debbonaireová dodala, že toto uspořádání se vztahuje „jen na dětí v EU a klade větší zátěž na státy, které přijímají většinu uprchlíků".

I proto navrhuje, aby byla britská pravidla změněna tak, aby uprchlické dítě mohlo svou rodinu přivést do Velké Británie. „Vláda by měla poskytnout dítětem bez doprovodu právo, aby se jejich rodinní příslušníci k nim mohli ve Velké Británii připojit, jak doporučila Rada pro uprchlíky, britský Červený kříž a Amnesty International," napsala.

„Je také důležité, aby byla definice rodiny rozšířena, aby zahrnovala širší škálu příbuzných, abychom se ujistili, že naše pravidla odpovídají realitě lidí žijících v různých zemích - a co je nejdůležitější, ve válečných zónách," tvrdí poslankyně.

Za dětské uprchlíky se vydávají i třicetiletí muži

Debbonaireová také uvedla, že by zátěž kvůli jejím požadavkům neměla být příliš velká, vzhledem k malému počtu uprchlických dětí, kterých se problém týká – mluví o necelých 800 dětech, které by se měly shledat se svými rodinami.

Veřejný soucit s těmito dětskými migranty v říjnu značně poklesl, když se ukázalo, že mnozí z takzvaných dětských uprchlíků přijatých z Calais jsou vlastně dospělí ve věku kolem 20 a občas i 30 let, kteří ve Velké Británie nemusí mít žádné skutečné rodinné vazby.

Témata:  Velká Británie uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy