reklama

"Pokud Evropská unie dodrží své sliby ohledně uvolnění vízového režimu pro turecké občany, poskytnutí humanitární pomoci a otevření nových kapitol ve vyjednávání o vstupu do nynější osmadvacítky, pak i Turecko ukáže dobré úmysly," řekl Erdogan. Ankaře podle něj už došla trpělivost a energie "neustále se honit" za Evropou.

Erdogan během proslovu k zástupcům tureckých provincií prohlásil, že Ankara si chce udržet politické a ekonomické vztahy "na nejvyšší úrovni" s Ruskem, Íránem, Čínou a středoasijskými zeměmi. Dobré vztahy s Východem ale nepovažuje za alternativu ke vztahům se Západem a naopak, citovala jej agentura Reuters.

Erdogan se dnes vyjádřil i k situaci v sousední Sýrii, kde jeho země podniká vojenské akce. Jak uvedl, operace na podporu povstalců na severu Sýrie není namířena proti určité zemi či jednotlivci, ale proti teroristickým organizacím. Před pár dny přitom Erdogan vyvolal pozdvižení, když prohlásil, že smyslem přítomnosti turecké armády v Sýrii je ukončit vládu "tyrana Asada".

Na prezidentova slova tehdy ihned zareagovalo Rusko, která oznámilo, že žádá vysvětlení. "Je to velmi vážné prohlášení, které je v rozporu se všemi dřívějšími výroky," řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.