Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Clintonová ve volbách získala o 2,5 milionu více hlasů než Trump. Mění to něco na výsledku?

Hillary Clintonová
Hillary Clintonová
Foto: Facebook

Washington - Pro demokratku Hillary Clintonovou v prezidentských volbách 8. listopadu hlasovalo 65,152.310 voličů, pro republikána Donalda Trumpa 62,626.216. Na výsledku ale tyto počty nic nemění. List The New York Times upozornil, že Demokratická strana je z geografického hlediska v nevýhodě.

Vyplývá to ze statistik, které dnes zveřejnil americký tisk. Náskok Clintonové se neustále zvyšuje, protože v některých státech sčítání hlasů teprve nyní končí, i když oficiální výsledky už byly vyhlášeny.

O vítězném kandidátovi totiž v USA rozhodují hlasy takzvaných volitelů, kteří zastupují jednotlivé americké státy, nikoli mechanický součet odevzdaných hlasů voličů. Zvýšení náskoku z nedávných dvou milionů je výsledkem konečného součtu hlasů ve státech Kalifornie a New York, které jsou tradiční baštou demokratů.

List The New York Times dnes upozornil, že volební statistika vlastně souhlasí s předvolebními průzkumy veřejného mínění, které byly po volbách tak tvrdě kritizovány.

"Co ale s tím?" ptá se dnes americký deník. Geografická koncentrace demokratických voličů, která se odráží na poměru sil ve sboru volitelů, je pro demokraty "strašlivě nevýhodná", píše list. "Copak teď demokratičtí prezidentští kandidáti potřebují vyhrát rozdílem čtyř procent, aby si zajistili vítězství?" klade si newyorský list otázku.

Témata:  Hillary Clintonová Donald Trump volby v USA

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy