reklama

Výsledky se očekávají v pondělí, již předem ale byl za jasného favorita považován úřadující prezident Šavkat Mirzijojev.

Mirzijojev měl tři protikandidáty, nejznámější je Sarvar Otamurodov, předseda Demokratické strany národní obrody (Milli tiklaniš) a zároveň místopředseda dolní komory parlamentu.

Po celém Uzbekistánu bylo otevřeno na 9300 volebních místností. Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) vyslala do Uzbekistánu své pozorovatele a předvolební kampaň označila za "přísně regulovanou".

Volební místnosti se otevřely ve 2:00 SEČ a uzavřeny byly v 16:00 SEČ. Již během dopoledne místního času volební komise oznámila, že hlasování bude platné, neboť volební účast překonala minimální hranici 33 procent. Celkem přišlo k volbám podle odhadů více než 86 procent voličů, údaj ale nebyl oficiálně potvrzen.

Nyní 59letý Mirzijojev strávil za Karimovovy vlády 13 let v premiérské funkci. Ve volbách kandiduje za Liberálně demokratickou stranu, stejně jako při posledních prezidentských volbách v roce 2015 Karimov.