Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Itálie: Nečelíme invazi. Uprchlíků je hodně, ale víme, jak to zvládnout

Summit G7 v Německu, Matteo Renzi (vpravo)
Summit G7 v Německu, Matteo Renzi (vpravo)
Foto: g7germany.de

Řím – Itálie nečelí invazi, je to jen špička ledovce. Tvrdí to italský premiér Mateo Renzi, který se pokouší uklidnit stále více slyšitelné hlasy, podle kterých se země stává hlavním vstupním bodem pro migranty, kteří se pokoušejí dostat do Evropy.

Od minulého úterý v Itálii přistálo více než 6000 migrantů, další nejméně desítky až stovky se podle aktuálních zpráv na cestě utopily. Podle Renziho jde o trend, který odpovídá tomu, co se děla v roce 2015.

„Nečelíme invazi," uklidňoval premiér poté, co byla čísla o počtu nově příchozích zveřejněna. I přesto v zemi panují obavy, že po uzavření takzvané balkánské trasy, se proud migrantů stočí přes Středozemní moře právě do Itálie.

Italské úřady jsou v pozoru zejména kvůli snaze o uzavírání hranic ze strany svých sousedů. Francie už je loni dočasně uzavřela, Rakousko tím vyhrožuje teď. Jak připomíná server The Local, znovuzavedení hraničních kontrol se připravuje třeba v Brennerském průsmyku, což vyvolává protesty nejen Itálie, ale také Evropské komise.

Renzi už v pátek varoval, že jestli k zavření hranice opravdu dojde, musí Vídeň počítat s následky. „Pokud jsou pravidla porušena, nemůžeme se chovat, jako že se nic nestalo," uvedl premiér. Bližší informace však nesdělil.

Italské ministerstvo vnitra už požádalo místní orgány, aby našly místo pro 15 tisíc přistýlek v azylových domech. Očekává se totiž, že přijde větší počet lidí, kteří budou potřebovat ubytování. „To je problém, který se nás týká, ale nejde o invazi v plném proudu," uvedl Renzi.

„Spustili jsme některé iniciativy, ale nečelíme invazi. Je to sice velký problém, ale máme jasnou představu,jak se se vším vypořádat," dodal.

Renzi chce, aby EU jednala po vzoru dohody s Tureckem také s africkými zeměmi. Cílem by mělo být zastavení přílivu migrantů. O podobné věci chce v pondělí se svými kolegy v EU mluvit také český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Za minulý týden podle oficiálních čísel u evropských břehů přistálo 6021 migrantů, z toho 174 v Řecku, zbytek v Itálii. Ještě v pátek k těmto údajům rakouská ministryně vnitra Johanna Mikl-Leitnerová uvedla, že Vídeň očekává „významně zvýšený migrační tok přes Itálii". Zaslala také dopis eurokomisaři pro migraci Dimitrisi Avramopoulosovi, ve kterém psala, že je třeba přijmout „adekvátní opatření".

Většina migrantů do Itálie připlula na gumových člunech z Libye, mnozí z nich pochází z oblasti subsaharské Afriky, mezi nově příchozími prý vzrostl počet lidí z Eritree. Této cesty z Libye pak jen velmi málo využívají uprchlíci ze Sýrie. Italští představitelé věří, že Syřané se budou snažit dostat do Evropy ne přes Libyi, ale spíše přes Albánii, odkud kousek k jihovýchodnímu pobřeží Itálie.

Témata:  Itálie Matteo Renzi uprchlíci

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy