Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Strana chce v Německu zakázat projevy islámu. Vrací se doba fašismu, varují muslimové

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín – Německá Ústřední rada muslimů se ostře ohradila proti návrhům Alternativy pro Německo (AfD). Strana o víkendu oznámila, že chce zakázat veřejné projevy muslimské víry v zemi. Podle ní je islám v rozporu s německou ústavou. Tamní muslimové srovnávají stranu s hitlerovským Německem.

„Poprvé od hitlerovského Německa je zde strana, která opět diskredituje celou náboženskou komunitu a ohrožuje její existenci," řekl předseda Ústřední rady muslimů Aiman Mazyek veřejnoprávní televizi NDR.

Podle AfD je islám politická ideologie, která je neslučitelná s německou ústavou a že toto náboženství nepatří do Německa. Místopředseda partaje Alexander Gauland šel ještě dál a označil islám za „cizí těleso" v německé společnosti. „Islám není náboženství jako katolictví nebo protestantismus, ale je vždy intelektuálně spojeno s ovládáním státu," dodal a varoval před „islamizací Německa".

Za dva týdny, budou členové AfD hlasovat o politickém programu pro příští rok – ten bude důležitý, protože na konci roku 2017 proběhnou všeobecné volby. V nich může Alternativa posílit své pozice, které získala v letošních volbách v jednotlivých spolkových zemích.

Podle serveru The Local se populistická strana snaží hrát především na anti-muslimskou strunu a plánuje „vyčlenit muslimy". Strana otevřeně říká, že bude žádat zákaz minaretů, muezzinů, kteří zpěvem svolávají k modlitbě, i celotělových závojů, jako je burka.

„AfD přebírá témata, o kterých si lidé myslí, že je hlavní strany neřeší. V Německu žije dost lidé, kteří si myslí, že politické strany nezastupují zájmy obyvatel, ať už v otázce imigrace nebo evropské integrace," komentoval plány strany Werner Patzelt, politolog z Technické univerzity v Drážďanech.

Dodal, že vzhledem k tomu, jak velký problém migrace a integrace uprchlíků představuje, a že to bude úkol na nejméně dalších 20 až 30 let, bude téma islámu a migrace „krmit AfD i na dlouhodobém základě".

Témata:  AfD muslimové Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy