Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Afghánci se bojí budoucnosti. Podle výzkumu nedůvěřují vládě

Afghanistán
Afghanistán
Foto: Pixabay

Kábul - Čím dál víc Afghánců má obavy z budoucnosti a nedůvěřuje své vládě. Napsala o tom agentura AP s odvoláním na dnes zveřejněnou studii neziskové organizace Asia Foundation.

Mnoho z nich má pocit, že v jejich zemi vzkvétá korupce, zvyšuje se počet nezaměstnaných a zhoršuje se bezpečnostní situace.

Od roku 2007 Afghánci v každoročních průzkumech organizace uvádějí, že je nejvíc trápí bezpečnostní situace v zemi. Hned vzápětí uvádějí, že jim vadí nezaměstnanost, korupce, zhoršená ekonomická situace a špatná vláda. Letošní čísla však oproti loňským poukazují na výrazně vyšší nespokojenost.

Podle průzkumu 65,9 procenta Afghánců má pocit, že se jejich země ubírá špatným směrem, loni si to myslelo 57,5 procenta, tedy podstatně méně lidí. Naopak 29,3 procenta věří, že se země ubírá správným směrem, loni si to však myslelo 36,7 procenta Afgánců. Podle organizace letošní statistika je nejpesimističtější od roku 2004, kdy Asia Foundation začala provádět každoroční průzkumy.

Mnohem více Afghánců je rovněž nespokojeno s ekonomickou situací v zemi. Třicet sedm procent dotazovaných uvedlo, že se finanční situace jejich rodiny od loňského roku zhoršila. V roce 2015 si to myslelo 30 procent dotazovaných.

Témata:  Afghanistán

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.