Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polský ministr obrany varuje před agresí Moskvy proti NATO

Polská ambasáda
Polská ambasáda
Foto: Pixabay

Varšava - Polský ministr obrany Antoni Macierewicz tvrdí, že Rusko nadále představuje pro NATO vážnou hrozbu. Moskva se prý systematicky připravuje na akt agrese vůči alianci.

"Je načase o tom mluvit otevřeně," dodal  ministr v rozhovoru s deníkem Rzeczpospolita

Polsko se obává, že Rusko se snaží po anexi Krymu z roku 2014 dále rozšiřovat svůj vliv za hranice země. Podle Západu, který tvrdí, že má k dispozici satelitní snímky, videa a další důkazy, Moskva poskytuje i zbraně proruským rebelům na východě Ukrajiny. Rusko ale tato obvinění odmítá.

Polské obavy posílily i simulované útoky ruských letounů nad Baltským mořem z počátku minulého týdne. "Veškeré ruské kroky dosud nasvědčují tomu, že se (Rusko) systematicky připravuje na agresivní akci," řekl Macierewicz. Podle něj nastal čas mluvit o tom otevřeně.

Rozhovor vyšel den před schůzkou na úrovni diplomatů Rady NATO-Rusko, která nezasedala od propuknutí ukrajinského konfliktu v roce 2014.

Polsko a jeho vládní strana PiS patří k nejtvrdším kritikům postoje Ruska. Poláci pořádají letos v červenci ve Varšavě summit aliance, na kterém by měly být dokončeny plány posílení přítomnosti NATO ve střední a východní Evropě.

Témata:  Polsko NATO (Severoatlantická aliance) Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy