Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za integraci muslimů mohou běloši? Z Muslimské rady přišlo rázné prohlášení

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Londýn – Bílí Britové musí převzít zodpovědnost za integraci muslimů a přistěhovalců do komunit, naznačil vedoucí představitel Muslimské rady Velké Británie Miqdaad Versi. reagoval tak na zprávu, že se řada britských měst a obcí kvůli neomezené migraci „změnila k nepoznání".

Studie o integraci vypracovaná Luisou Caseyovou, kterou nechal vypracovat někdejší premiér David Cameron, varuje, že v posledních letech dochází k větší segregaci některých komunit ve Velké Británii. Zpráva říká, že nemluvení o tomto tématu „pouze nechá hřiště otevřené pro krajní pravici na jedné straně, a islámský extremismus na straně druhé." Podle studie, "příliš málo vůdců ve veřejné funkci se zabývá touto klíčovou otázku, snad protože doufají, že se to může změnit nebo z obav, aby nebyli označeni jako rasisté."

Versi, asistent generálního tajemníka Muslimské rady Británie, napadl zprávu kvůli tomu, že se zaměřuje „především" na muslimy, a nehledí tolik na jiná etnika a náboženství v dnešní Británii. Ve svém textu pro list The Guardian s názvem „Bílí lidé musí také hrát roli při integraci" napsal: „Neposkytuje například žádné řešení pro Afričany, lidi z Karibiku, Romy nebo kočovníky."

„Je znepokojující, že Caseyová často směšuje muslimy s asijskou komunitou, vyvolává falešný dojem, že všechny regresivní kulturní zvyklosti jsou založeny na islámské víře - navzdory jasným důkazům o opaku," varuje zástupce britských muslimů.

„Zatímco zpráva hovoří o obrovské úrovni sociálně-ekonomické deprivace, nízkém vzdělání a diskriminaci, které musí někteří muslimové čelit, nedává žádná doporučení, jak tyto strukturální nerovnosti řešit," zlobí se muslim.

Poukazuje také na to, že autorka zprávy jen málo mluví o komunitách Britů a Irů. Poukazuje, že ve městech často existuje také „bílý boj" mezi těmito skupinami.

Versi označuje zprávu Caseyové za „senzacechtivou". Některé závěry, které uvádí, jsou podle něj zastaralé a spíše jen podporují „pravicové stereotypy o regresivní muslimské kultuře". Kritizuje také například tvrzení, že muslimové mají problém s Vánocemi, mnoho kampaní z poslední doby podle něj dokazuje pravý opak.

Témata:  muslimové Velká Británie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy