Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie zveřejní plány na brexit dřív, než proces zahájí

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Britská vláda zveřejní své plány týkající se odchodu země z Evropské unie dřív, než proces formálně zahájí. Dnes to uvedl Britský ministr pro brexit David Davis.

Už v úterý to uvedla i premiérka Theresa Mayová, která tak podle médií ustoupila tlaku opozičních labouristů.

Mayová se zveřejněním souhlasila za podmínky, že poslanci budou respektovat výsledek červnového referenda, v němž se Britové vyslovili pro odchod z EU, a přijmou časový harmonogram navrhovaný vládou, tedy spuštění takzvaného brexitu do března příštího roku.

Labouristé vzápětí vyzvali kabinet, aby své plány vyložil "nejpozději v lednu", aby se jimi stihli zabývat.

Právě o žádosti labouristů, aby kabinet zveřejnil svou strategii o brexitu, bude dnes večer hlasovat parlament. Podle britského tisku se chystá výzvu podpořit i 40 prounijních vládních poslanců.

EU už prakticky od červnového referenda Londýn vyzývá k co nejrychlejšímu začátku dvouletých rozhovorů. Britská premiérka Theresa Mayová už dala najevo, že tento proces spustí nejpozději v březnu příštího roku. Členské země bloku odmítají o čemkoliv souvisejícím s brexitem do té chvíle vyjednávat. Dávají také najevo, že v případě zájmu Británie o přístup na jednotný trh EU nesleví ze svobod, které s ním souvisejí, včetně volného pohybu osob.

Témata:  Brexit Velká Británie

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy