Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřel autor knihy Ďáblova dílna Adolf Burger (†99)

Adolf Burger
Adolf Burger
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Praha - Ve věku 99 let zemřel Adolf Burger, poslední žijící pamětník padělatelské dílny v nacistickém koncentračním táboře Sachsenhausen. V 90. letech často jezdil hodně na besedy v Německu, kde líčil své zážitky. Jeho kniha Ďáblova dílna vyšla nejen česky, německy a anglicky, ale i japonsky a hebrejsky.

Zprávu o Burgerově úmrtí potvrdila Českému rozhlasu jeho dcera. Burger se narodil v roce 1917 ve Velké Lomnici na Slovensku. V roce 1944 byl coby vyučený knihtiskař přidělen do dílny v táboře Sachsenhausen. Nacisté ji založili k padělání britských liber a jiných cenin.

Burger ze zkušeností ze Sachsenhausenu čerpal při psaní své knihy, která vyšla v roce 1992 pod názvem "Adolf Burger - Ďáblova dílna, dílna na padělání peněz v koncentračním táboře Sachsenhausen".

V roce 2007 byl na motivy jeho knihy natočen rakousko-německý film Die Fälscher (Padělatelé, v české distribuci pod názvem Ďáblova dílna). V USA byl film oceněn Oscarem za nejlepší zahraniční dílo.

"Nejúspěšnější" bylo padělání liber, kterých se vyrobilo na 132 milionů. "Když jsem se po válce vrátil do Prahy, hned v květnu jsem se hlásil na policii," vzpomínal Burger v roce 2009 v Londýně při prezentaci anglického překladu své knihy. "Prosil jsem je, aby zavolali do státní banky, že tam budou určitě padělky. Tam se dušovali, že žádné nemají. Nakonec přinesli v kufru asi 500 kusů, asi třetina z nich byla padělaná," uvedl tehdy.

Témata:  historie úmrtí Adolf Burger

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy