reklama

"Jen za posledních 24 hodin ze čtvrtí, které nadále kontrolují povstalci, za přispění cebtra odešlo 8461 obyvatel Halabu, včetně 2934 dětí," uvedlo centrum v komuniké.

Ruští ženisté mezitím vyčistili v dobytých čtvrtích ve východní části Halabu plochu o celkové rozloze šesti hektarů od min a nastražených vybuchujících předmětů, včetně vodárny, dvou škol a dvou mešit.

Vládní síly v posledních týdnech dobyly tři čtvrtiny východního Halabu, uvedla stanice BBC a dodala, že podle její zpravodajky na místě se zdá, že boje se zmírnily, ale chybí známky, že by zcela ustaly. Pokud by vládní síly pozastavily své operace, aby umožnily spořádanější evakuaci civilistů, byla by to dobrá zpráva pro desetitisíce lidí, kteří dosud zůstávají v povstaleckých čtvrtích jako v pasti.

Jeden z halabských radních varoval, že "150.000 lidí je odsouzeno k smrti", pokud civilistům nebude umožněn bezpečný odchod. Během posledních čtyř týdnů bylo podle něj zabito na 800 lidí a dalších 3500 utrpělo zranění.

Podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) ustaly nálety syrského vládní letectva na povstalce v Halabu a zmírnilo se dělostřelecké ostřelování.