Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump chce vlády chce šéfa fastfoodu. Tajné služby jsou silně proti

1. Prezidentská debata: Hillary Clinton a Donald Trump
1. Prezidentská debata: Hillary Clinton a Donald Trump
Foto: ABC News

Washington - Donald trump se už během volební kampaně dostával do střetu s pracovníky zpravodajské komunity a patrně v tom pokračuje i po svém zvolení prezidentem USA. Odmítl mnoho denních hlášení, která mu podle dlouholeté tradice chtěli předložit šéfové amerických zpravodajských služeb. Potíží s Trumpem ale přibývá i jinde. Rozruch vyvolal jeho kandidát na post ministra práce.

Na sestavení informačních bulletinů se podílí Ústřední zpravodajská služba (CIA), Národní bezpečnostní agentura (NSA), vojenská rozvědka DIA a další služby.

Po desetiletí v USA platilo, že bezprostředně po svém zvolení budoucí prezident každý svůj pracovní den začínal informací tajných služeb. Trump této možnosti využívá sotva jednou týdně. Budoucí viceprezident Mike Pence se naproti tomu s pracovníky zpravodajských služeb setkává denně.

Podobné kontakty nejsou ze zákona povinné, nicméně s výjimkou Richarda Nixona tuto tradici v minulých letech dodržovali všichni američtí prezidenti, napsala agentura Reuters. Demokratičtí poslanci a bývalí pracovníci rozvědek Trumpův přezíravý postoj kritizují. Podle bývalého šéfa CIA Leona Panetty je alarmující, že budoucí prezident zpravodajské informace nedostává.

Trump chce do čela ministerstva práce dosadit ředitele fastfoodového řetězce Andrewa Puzdera. Ten stojí v čele společnosti CKE Restaurants Holdings, na volební kampaň newyorského miliardáře přispěl v květnu částkou 150.000 dolarů (3,8 milionu Kč). Puzder bude podle Trumpova štábu usilovat o to, aby se američtí zaměstnanci "cítili bezpečněji a dostávali benefity, které si zaslouží".

Odboroví předáci se budoucího ministra práce obávají. Podle šéfa odborové centrály AFL-CIO Richarda Trumky je Puzderova minulost "poznamenána bojem proti pracujícím".

"Jmenovat do čela ministerstva práce někoho, kdo je proti zvyšování minimální mzdy a proti vyššímu proplácení přesčasové práce a jehož podnikatelskou minulost opakovaně doprovázelo porušování pracovní legislativy, je jasným signálem, že budoucí vláda se bude starat o miliardáře, nikoli o americké pracující," uvedl nový vůdce demokratické menšiny v Senátu Charles Schumer.

Témata:  Donald Trump USA CIA

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy