reklama

O dočasné či přechodné dohodě, která by jen připravila půdu pro definitivní novou formu vzájemných vztahů hovořil v těchto dnech například někdejší eurokomisař Michel Barnier, který je šéfem vyjednávacího týmu Evropské komise.

Panují totiž pochybnosti o tom, zda bude vůbec možné v průběhu pouhých dvou plánovaných let dospět ke komplexní smlouvě, kterou navíc bude muset ratifikovat nejen europarlament, ale i parlamenty členských zemí EUi Británie.

List, který citoval z interního dokumentu z poloviny listopadu ze setkání ministra se skupinou londýnských finančníků, uvedl, že pro Davise by přechodná dohoda "mohla být vnímána jako zpoždění procesu, což není to, co vláda může trpět". V poznámkách se uvádí, že Davis by ale mohl z "laskavosti" o dohodě mluvit, pokud by zástupcům unie na tom záleželo.

Davis rovněž na jednání řekl, že vláda je připravena se podřídit případnému verdiktu britského nejvyššího soudu, pokud ten rozhodne, že brexit má být projednáván na půdě parlamentu. Soud má rozhodnout v lednu.