reklama

Jedna z náloží byla umístěna v autě, které explodovalo po ligovém zápase těsně u stadionu. Zápas sledovaly na stadionu Besiktas v evropské části Istanbulu tisíce lidí. Necelou minutu po první explozi se odpálil sebevražedný atentátník.

Kromě dvou civilistů byli všichni mrtví příslušníky bezpečnostní složek. Ze zraněných je šest na jednotce intenzivní péče, 17 podstoupilo operaci.


Ministr vnitra Süleyman Soylu řekl, že okolnosti výbuchů se dál vyšetřují, že je ale jasné, že šlo o "kruté spiknutí". "Proti našim bezpečnostním silám a proti občanům byl spáchán teroristický útok. Exploze po fotbalovém zápasu měla zabít co nejvíc lidí. Výsledkem jsou bohužel mrtví a ranění," prohlásil v první reakci prezident Recep Tayyip Erdogan.

"Bylo to jako v pekle, plameny šlehaly až k obloze. Pil jsem čaj v kavárně poblíž mešity. Lidi se schovávali pod stoly, ženy začaly brečet," popisoval Reuters výbuch jeden ze svědků Omer Yilmiz.

Krátce před výbuchy na stadionu skončilo utkání nejvyšší turecké ligy mezi domácím Besiktasem a týmem Bursaspor, za který hrál i český reprezentant Tomáš Necid. Podle tweetu sportovního komentátora Ondřeje Zlámala by všichni hráči Bursasporu včetně Necida měli být v pořádku, protože odjeli ještě před výbuchem.