Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Atentát v Istanbulu: Počet obětí vzrostl na 38. K útoku se přihlásili kurdští radikálové

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Istanbul - Sobotní výbuchy u fotbalového stadionu v Istanbulu si vyžádaly životy 38 lidí, z toho 30 policistů. Dalších 155 lidí bylo zraněno. Podle MZV ČR nejsou mezi oběťmi cizinci. V Turecku byl vyhlášen jednodenní smutek. Ke krvavému atentátu se přihlásila radikální kurdská skupina Sokoli osvobození Kurdistánu (TAK).

Prezident Recep Tayyip Erdogan označil exploze za teroristický útok s cílem způsobit co největší škody. Policie zadržela deset podezřelých. Erdogan kvůli tragické události odložil zatím na neurčito návštěvu Kazachstánu, plánovanou na dnešek. Premiér Binali Yildirim nařídil stáhnout na půl žerdi státní vlajky po celé zemi i na tureckých diplomatických zastoupeních v zahraničí.

Jedna z náloží byla umístěna v autě, které explodovalo po ligovém zápase těsně u stadionu. Utkání sledovaly na stadionu Besiktas v evropské části Istanbulu tisíce lidí. Necelou minutu po první explozi se odpálil sebevražedný atentátník. Kurdští radikálové ze skupiny TAK v prohlášení na internetu uvedli, že během útoku zemřeli dva jejich členové.

Ministr vnitra Süleyman Soylu řekl, že útok byl patrně namířen proti autobusu turecké zásahové policejní jednotky, která během zápasu zajišťovala pořádek. Jeho kolega, ministr zdravotnictví Recep Akdag na společné tiskové konferenci upřesnil, že se zraněními je hospitalizováno 155 lidí, z nich 14 na jednotce intenzivní péče.

Útoky radikálních kurdských separatistů nejsou v Turecku nijak výjimečné. Skupina Sokoli osvobození Kurdistánu, která má vazby na zakázanou Stranu kurdských pracujících (PKK), měla před sobotní akcí letos na svědomí nejméně dva bombové atentáty, při nichž v Istanbulu a v Ankaře zemřelo dohromady 40 lidí.

Témata:  teroristické útoky v Turecku Turecko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy