Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kyrgyzstán hlasuje o změnách ústavy. Opozice podezírá prezidenta z postranních úmyslů

Lidé
Lidé
Foto: Pixabay

Biškek - V Kyrgyzstánu dnes probíhá referendum o změnách ústavy. Pokud návrh projde, rozšíří se pravomoci předsedy vlády této bývalé sovětské republiky ve Střední Asii. Podle opozice jde o trik, kterým si chce současný prezident zajistit politický vliv i v budoucnu.

Opozice kritizuje prezidenta Almazbeka Atambajeva, že si připravuje přechod z čela státu do čela vlády, až mu příští rok vyprší mandát.

Premiér totiž nebude ke změnám ve vládě potřebovat souhlas ani prezidenta, ani parlamentu. Atambajevovi přívrženci tvrdí, že změny také posílí pravomoci parlamentu.

Mezi navrženými změnami je i článek definující manželství jako svazek "mezi mužem a ženou", místo dosavadní formulace "mezi dvěma lidmi".

Atambajev se do čela země postavil v roce 2011, do té doby působil jako premiér a šéf sociálních demokratů. Svou politikou zajistil sblížení s Ruskem, závislost na ruských investicích a na příspěvcích Kyrgyzů, kteří si vydělávají na živobytí v Rusku se ale vymstila v okamžiku, kdy výrazně klesly ceny ropy na světových trzích a ruská ekonomika spadla do recese.

Témata:  Kyrgyzstán referendum lidé

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy