Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci bez domova si postavili stany na školním dvoře, rodiče se bouří

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Malmö – Švédská mezinárodní škola v Malmö hlásí problémy. Na jejich pozemcích totiž vznikl jakýsi tábor pro migranty-bezdomovce pocházející ze zemí Evropské unie. Píše o tom server The Local s odkazem na švédský list Sydsvenskan.

Média poukazují, že v loňském roce byly dvakrát strženy tábory, ve kterých tito bezdomovci nocovali. Kvůli nedostatku vhodných přístřešků se migranti nastěhovali ke škole. Ředitelka školy a údržbář tak často začínají své dny tím, že probouzí migranty spící ve stanech ve dvoře školy.

Situace je „jasný důvod k obavám," řekla ředitelka Christina Hagelinová listu Sydsvenskan. V průběhu podzimu prý škola zaznamenala nárůst počtu tábořících, nejprve spali ve spacích pytlích pod širým nebem, když se ochladilo, postavili si stany, uvádí se ve zprávě.

Grundskolan Malmö International School har regelbundet EU-migranter som sover – på skolgården. Rektor och... https://t.co/8ldcMXK6oT

— Jonas Hållén (@jonas_hallen) 10. prosince 2016

 

Studenti tak již několikrát byli svědky scén, kdy policisté žádali migranty, aby si sbalili své stany a opustili školní dvůr. „Myslím, že soused zavolal policii. Ale tyto naše obavy se stále opakují," řekla Hagelinová. „Je tragické, že to takto musí být," dodala. Po nápravě situace volají také rodiče.

Tábor pro migranty ze zemí EU v oblasti Pildammsparken v Malmö byl stržen na jaře roku 2015. Druhý tábor, v blízkosti Industrigatan v centru města, byl zlikvidován v listopadu. Demolicím předcházela řada konfliktů, když si obyvatelé v oblastech kolem táborů stěžovali na nepořádek a hromady odpadků v ulicích. Vznikly ale také skupiny na podporu migrantů z EU.

Město Malmö má asi 40 lůžek pro lidi bez domova. Tato kapacita je ale nedostatečná. „Zaznamenali jsme mnohem větší zájem než v předchozím roce. Jsme v podstatě plně obsazeni od prvního dne," uvedl reverend Andreas Wessmann z kostela Pingskyrkan, který v zimě nabízí bezdomovcům přenocování.

Pierre Douhan z městské policie Malmö potvrdil, že táboření ve škole již bylo zakázáno, ale že situaci nelze jednoduše vyřešit. „Kempování ve městě je zakázáno, ale tohle je ještě větší problém. Jsou to lidé, kteří jsou v mnoha ohledech zranitelní," řekl Douhan listu Sydsvenskan.

Témata:  Švédsko migrace EU uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy