Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ilegální studenti by neměli cestovat.Trump pro ně představuje velkou hrozbu

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

Washington - Studenti z přistěhovaleckého prostředí, kteří se do USA dostali nelegálně jako děti, by neměli cestovat. Radí jim to advokáti, právníci i univerzity. Obavy vzbuzuje nově zvolený prezident Donald Trump, který by mohl zrušit program svého předchůdce Baracka Obamy, který tyto lidi chránil před deportací. Informuje o tom agentura AP.

Imigranti, kteří se do USA dostali ilegálně jako děti, byli před deportací doteď chráněni, někteří právníci ale varují, aby teď tito lidé raději necestovali do zahraničí – alespoň ne poté, co Donald Trump 20. ledna složí přísahu jako prezident.

Někteří advokáti, právníci a univerzity mají obavy, že by Trump mohl okamžitě po nástupu do funkce zrušit program Baracka Obamy, který dovolil těmto mladým přistěhovalcům pracovat a cestovat kvůli humanitárním, vzdělávacím nebo pracovním účelům. Některým z těch, kteří odcestují do zahraničí, by teď mohl být při návratu do USA znemožněn vstup do země.

„Doporučujeme všem cestujícím, aby se vrátili do 20. ledna, protože zákony nebo postupy mohou projít drastickou změnou," říká Angelica Salasová, výkonná ředitelka Koalice pro humánní práva přistěhovalců v Los Angeles. „Nechceme, aby byli vystaveni nejisté situaci, nemuselo by jim být dovoleno cestovat zpět do USA".

Trump během kampaně slíbil, že postaví zeď na hranici s Mexikem a že nechá deportovat miliony lidí, kteří v USA žijí nelegálně. Jeho skutečné plány ale zatím nebyly odhaleny. V poslední době řekl, že se chce zaměřit na lidi, kteří spáchali zločin. Během jednoho z rozhovorů však Trump také vyjádřil sympatie k 741,000 lidem z Obamova programu pro příchozí děti, který začal v roce 2012.

„Chystáme se vymyslet něco, aby tito lidé byli šťastní a hrdí," řekl Trump. „Dostali se sem ve velmi mladém věku, pracují tu, chodí tu do školy. Někteří jsou dobří studenti. Někteří z nich mají skvělou práci. Ale žijí v nejistotě, protože neví, co se bude dít," uznal Trump.

Ani tato slova ale advokáty ani samotné studenty příliš neuklidnila. Nancy Lopez-Ramirezová, 20letá studentka původem z Mexika, plánuje cestu do své vlasti jako součást studia na City College v New Yorku. Je prý ráda, že skupina se vrací už 15. ledna. „Moje máma mi říkala: Mám obavy, že se nebudeš moci vrátit. Chci, abys byla schopna se vrátit," cituje server Independent studentku. „Jsou to nervy, ale myslím, že na konci to bude stát za to," myslí si studentka politických věd, která do USA přišla, když jí byly čtyři.

Její škola City College spadá pod Kalifornskou státní univerzitu, která ji i další studenty varovala, že „pokud se budou ke dni 20. ledna 2017 nacházet mimo území Spojených států, neexistuje žádná záruka, že budou moci vrátit do USA". Prezident Americké asociace imigračních právníků William Stock varuje, že Trump může od Obamova programu velmi snadno odstoupit prostřednictvím „operační poznámky". Řekl, že účastníci tohoto programu by neměli uvažovat o cestování do zahraničí, pokud to není nezbytně nutné.

Témata:  USA Donald Trump migrace

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy