Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vůdci syrské opozice navštívili Washington, chtěli přesvědčit Trumpa ke spolupráci

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

Washington - Nového amerického prezidenta Donalda Trumpa čeká v lednu nelehký úkol. V řadě konfliktů se bude muset rozhodnout, na čí stranu se přiklonit, a to si zástupci mnoha organizací moc dobře uvědomují. Trump si tak bude muset například zvolit, jestli podpoří syrský režim Bašára Asada nebo tamní opoziční síly.

Vůdci syrské opozice navštívili Washington, aby jednali s kanceláří budoucího prezidenta USA Donalda Trumpa. Chtěli ho přesvědčit o nutnosti spolupráce s nimi po jeho nástupu do funkce. Uvedl to list Washington Post.

Premiér opoziční dočasné vlády Jawad Abu Hatab a generální tajemník Národní koalice opozičních a revolučních sil Abdul Ilah Fahad navštívili Washington minulý týden a setkali se také se členy kongresu a s odborníky, spojenými s přechodným Trumpovým týmem.

Podle deníku je cílem opozičních vůdců přesvědčit nastujícího prezidenta, že syrskou válku a hrozbu, kterou konflikt znamená, není možné zastavit bez spolupráce s nimi. Syrská opozice chce údajně pomoci Trumpově vládě spolupracovat s Ruskem v boji proti teroristům.

"Je dobře, že Trump spolupracuje s Ruskem. Musí být určité americkoruské řešení problémů na Blízkém Východě bez partnerství s Bašárem Asadem", řekl podle deníku zástupce Národní koalice opozičních a revolučních sil.

Představitelé syrské opozice také před nedávnem uvedli, že Rusko a USA předložily syrským rebelům společný návrh na bezpečný odchod bojovníků i civilistů z Halabu. To ale náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov popřel.

Text, kterou agentuře Reuters poskytli nejmenovaní zástupci opozice, počítá s tím, že povstalci, jejich rodiny a další civilisté dostanou možnost bezpečně odejít z města. Součástí návrhu je 48hodinová lhůta, po kterou bude bezpečný odchod zajištěn. Na dodržování stanovených pravidel má dohlížet OSN. 

Společná dohoda není na dohled kvůli tomu, že USA trvají na nesplnitelných podmínkách, dodal. Američtí a ruští experti vyjednávají o Halabu v Ženevě. Washington obviňuje Moskvu, že není ochotna přistoupit na kompromis.

Témata:  Syrská krize Sýrie Donald Trump

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy