Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Evropy se nahrnou miliony uprchlíků? Magazín varuje před hrozícím neštěstím

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Atény - Dohoda s Tureckem o výměně migrantů je vrtkavá a může se každou chvíli zhroutit. Evropa se proto musí připravit na obří vlnu migrantů, která může prakticky ze dne na den opět rozproudit balkánskou trasu. Uvedl to německá magazín Der Spiegel.

Podle informací Der Spiegel plánuje evropská agentura Frontex rozmístit své příslušníky na řeckomakedonských hranicích. Zpočátku jich má být kolem 60 a měli by být do akce nasazeni v lednu a v únoru 2017.

Řecké úřady připustily, že tento krok je reakcí EU na rostoucí obavy, že by Turecko mohlo vypovědět dohodu o uprchlících a balkánskou trasu by opět zaplavili uprchlíci.

Podle magazínu proběhnou dvě velké operace. První s názvem "Operation Focal Point 2017" se zaměří na pasové kontroly na oficiálních hraničních přechodech.

V rámci druhé operace "Flexible Operational Aktivity 2017" mají být posíleny hlídky na hranicích Řecka a Makedonie, aby se zabránilo jejich nelegálnímu překračování. Příslušníci Frontexu by se také migrantů mohli ptát na jejich původ a zjišťovat, jak se do Evropy dostali.

Frontex informace magazínu odmítl potvrdit. Uvedl, že v současné době plánuje mise v příštím roce a dokud je členské státy neschválí, nemůže poskytovat další informace. Vyjádřit se nechtěla ani řecká strana.

Z policejního dokumentu, který má Spiegel k dispozici, ale vyplývá, že příslušníci Frontexu by mohli být rozmístěni i na řeckoalbánských hranicích. Zatím působili pouze na severních hranicích Řecka, kde registrovali migranty. 

Od migrační dohody uzavřené před osmi měsíci mezi EU a Tureckem Ankarou dorazilo do Řecka přes 17.000 lidí, z nichž polovinu tvoří syrští uprchlíci. Vráceno bylo jen necelá tisícovka osob, většinou ekonomických migrantů z Pákistánu a Bangladéše.

Především na ostrovech ve východní části Egejského moře, kam se z Turecka dostávají nejdřív, jsou tábory přeplněné. V současnosti tam je 15.900 běženců a migrantů a každý měsíc jich přibude 2500. Před uzavřením dohody jich tolik přibývalo prakticky denně.

Experti i úředníci se podle agentury Reuters shodují, že aby dohoda mohla v dlouhodobém horizontu fungovat, musejí být migranti vraceni do Turecka ve větších počtech. Když totiž bude existovat naděje, že v Řecku nakonec zůstanou, budou přicházet zástupy dalších.

Témata:  uprchlíci EU

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy