Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak se ve skutečnosti mají uprchlíci? Dobrovolníci otevřeně promluvili

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Atény – Ve stejném týdnu, na který připadá Den lidských práv, Evropská komise oznámila své plány týkající se navracení uprchlíků prostřednictvím takzvaného „dublinského systému" zpět do Řecka. Bude-li toto doporučení přijato na čtvrtečním setkání evropských lídrů v Bruselu, budou členské státy EU moci začít vracet uprchlíky, kteří přicházejí na jejich území, zpět do země jejich prvního vstupu do Evropské unie, ať je to kdekoli,“ připomínají v komentáři pro server Politico John-Mark Philo a Ludek Stavinoha, vyučující z University of East Anglia, kteří dobrovolně pomáhají v uprchlických táborech na řeckém Chiosu.

Autoři komentáře připomínají, že Řecko bylo z dublinského systému vyřazeno v roce 2011 poté, co Evropský soud pro lidská práva a Evropský soudní dvůr prohlásily, že řecký azylový systém a tamní přijímací podmínky nesplnily základní standardy v oblasti lidských práv. Komise nyní tvrdí, že Řecko dosáhlo „významného pokroku v reformě svého azylového systému."

„Pro dobrovolníky a uprchlíky na místě se toto rozhodnutí jeví nejen jako kruté, ale také znepokojivě odtržené od každodenní reality. Uprchlické tábory v Řecku ve skutečnosti zažívají nejtemnější okamžiky od vypuknutí krize," varují dobrovolníci v komentáři.

„Mám pocit, že jsem znovu v Sýrii," citují uprchlíka Abdullaha, který od března tohoto roků čeká na zpracování žádosti o azyl. Ten popisuje útoky pravicových extremistů na uprchlický tábor Souda na řeckém ostrově Chios. První noc, kterou tam strávil, někdo na střechu útulku, kde spaly rodiny, házel kameny. Jiný den zaútočili benzinovými bombami na stany – v důsledku toho těhotná žena potratila svá dvojčata.

„Obávám se, že v táboře bude další požár," citují Philo a Stavinoha dvanáctiletou dívku z Íránu. „Moje matka pláče každou noc." O týden později byly matka a dítě zabiti při výbuchu plynu na ostrově Lesbos při vaření jídla v jejich stanu. Této nehodě by se podle aktivistů dalo snadno vyhnout, kdyby jim bylo poskytnuto základní ubytování. Doporučení Komise podle nich také odporuje dostupným informacím nevládních organizací, které v současné době v Řecku působí.

„V táborech po celém Řecku uprchlíci - včetně těhotných žen, novorozenců, seniorů a chronicky nemocných - žijí v nevhodných přístřešcích, často jsou jen o něco málo lepší než chatrné letní stany, které jsou nyní pokryté sněhem nebo mokré po dešti," popisují autoři textu. Přístup k lékařským službám i právní a psychologická podpora je podle dobrovolníků nedostatečná a často zcela chybí.

„Jsme ve vězení, zasekli jsme se na ostrově, a není žádný způsob, jak se dostat z tohoto pekla," tvrdí nezletilý Ahmed, který momentálně žije na Chiosu. A jak přichází zima, objevují se mezi migranty i zdravotní problémy. „Máme tu nachlazení i závažnější nemoci," tvrdí Hanis, kurdský chlapec, podle kterého mnoho lidí s dětmi i ženy spí venku v zimě.

„Tváří v tvář těmto skutečnostem Komise tvrdí, že 'přemisťováni podle dublinského nařízení bude muset být obnoveno, aby došlo k odstranění motivace pro sekundární pohyby'. Ale skutečné pobídky pro pohyb mají více co do činění s lidskými právy, která jsou v táborech v Řecku na denní bázi ohrožena, azylový proces jde šnečím tempem a lidem hrozí deportace zpět do Turecka," připomínají dobrovolníci.

Organizace Amnesty International pak podle nich jedná „strašně pokrytecky", když odsoudila postoj Komise a argumentovala tím, že zoufalá situace v Řecku je „z větší části způsobena dohodou mezi EU a Tureckem, a dále umocněna nedostatkem solidarity z jiných zemí EU".

Rozhodnutí Komise má podle dobrovolníků jasný motiv. Dublinský systém nazývají legislativními kejklemi, které umožnily zemím - včetně Británie - vyhýbat se jejich morální a právní odpovědnosti vůči lidem, kteří žádají o mezinárodní ochranu. „Aby bylo jasné, co toto rozhodnutí znamená pro oběti mučení, válek a zneužívání z rukou jejich vlastních vlád – musí opustit místo, kde jsou v bezpečí, a vrátit se do stále nebezpečnějšího limbu řeckého azylového procesu," varují autoři textu s tím, že „limbo řeckého azylového procesu je jen o málo lepší než mučení, války a zneužívání, před kterým uprchlíci utekli"

„Nyní naléhavě vyzýváme další svědky - dobrovolníky, humanitární pracovníky, lékaře, zdravotní sestry a obyvatele řeckých ostrovů a měst – zvyšte své hlasy pro ty, kteří žádné nemají. Vy, kteří se nacházíte v předních řadách jedné z největších humanitárních krizí, které Evropa zaznamenala od druhé světové války a kteří máte o této katastrofě informace: Připomeňte vládám, svým vůdcům, svým poslancům Evropského parlamentu, jaká je skutečná situace," dodávají.

Témata:  uprchlíci Řecko Evropská komise (EK)

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy