Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Západ v Sýrii ztratil věrohodnost, tvrdí Ischinger

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín/Damašek - Podle předsedy každoroční mnichovské bezpečnostní konference Wolfganga Ischingera ztratil Západ svou chybnou politikou ve válce v Sýrii věrohodnost i schopnost pomoci civilistům.

Ischinger v minulosti působil jako diplomat při OSN, NATO, EU i OBSE a na německých ambasádách v Paříži, Londýně a Washingtonu.

"Nelze požadovat sesazení diktátora a pak složit ruce do klína a doufat, že odstoupí dobrovolně. Se ztrátou své věrohodnosti prohrál Západ i schopnost přijít na pomoc syrskému obyvatelstvu," řekl Ischinger.

Jako nejednotnou, nerozhodnou a opožděnou kritizovali reakci Západu také experti německé vládní strany CDU i opozičních Zelených, uvedl dnes server listu Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Mělo existovat něco jako společná politika Západu, společná nabídka Rusku ke spolupráci ve vzduchu i na zemi, odhodlanost chránit se v nouzi sami a oznámení, že na ruské vojenské angažmá odpovíme hospodářskými sankcemi. Nic z toho se nestalo," uvedl šéf zahraničního výboru Spolkového sněmu Norbert Röttgen z Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové.

"Západ se nezabýval Sýrií, když tam bylo 250.000 mrtvých, ale až když přišlo prvních 10.000 uprchlíků," řekl zahraničněpolitický mluvčí Zelených a poslanec Omid Nouripour.

Témata:  Sýrie Německo

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 16:59

Asii zasáhlo extrémní počasí. Teploty zabíjí desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy