Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za demokraty bude nominována Clintonová, mají jasno analytici

Hillary Clintonová
Hillary Clintonová
Foto: hillaryclinton.com

Washington - Bývalá šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová má demokratickou nomici na prezidentku USA prakticky jistou. Její soupeř Bernie Sanders by totiž musel získat nejméně 73 procent zbývajících delegátů, aby si mohl dělat ambice na Bílý dům.

Sanders si úterní prohrou ve státě New York velmi zkomplikoval situaci. Se započtením takzvaných superdelegátů, kteří nejsou výsledky primárek vázáni, má Clintonová na svém kontě nyní 1930 delegátů, Sanders 1189. K nominaci je zapotřebí 2383 delegátských hlasů.

Clintonové podle AP stačí, aby ve zbývajících primárních volbách získala jen 27 procent delegátů. To se jí může podařit, i když už v žádném státě nevyhraje.

Clintonová má ve srovnání se Sandersem daleko větší podporu superdelegátů, což jsou většinou straničtí funkcionáři nebo aktivisté či dlouholetí členové strany.

Sanders prohlašuje, že mnoho superdelegátů nakonec pod tlakem okolností své rozhodnutí změní. Clintonovou ale zatím veřejně podpořilo 502 z nich, Sanderse 38.

Témata:  Hillary Clintonová Bernie Sanders USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy