Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Provozovatelé jaderných elektráren Německu zaplatí za jaderný odpad 23,6 miliardy eur

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Berlín - Čtveřice provozovatelů německých jaderných elektráren zaplatí téměř 23,6 miliardy eur (638 miliard korun). Učiní tak výměnou za to, že se z velké části nebude muset starat o jaderný odpad.

Odpovědnost za jeho přechodné i konečné uskladnění převezme stát. Počítá s tím návrh zákona, který dnes schválil německý Spolkový sněm. Spolková rada by měla zákon posvětit už v pátek.

Společnosti Vattenfall, E.ON, RWE a EnBW mají 23,55 miliardy eur zaplatit mezi lednem 2017 a rokem 2022 do státního fondu, z něhož se v příštích mnoha desítkách let bude financovat uskladnění a zabezpečení vyhořelého jaderného paliva.

Miliardová suma se skládá ze dvou částí, jednak základního poplatku ve výši 17,4 miliardy eur a jednak rizikového příplatku téměř 6,2 miliardy eur. Ten firmám umožní vyvázat se z dalších plateb, i kdyby nakonec náklady na uskladnění paliva byly vyšší. Počítá se s tím, že rizikový příplatek zaplatí všechny firmy.

Náklady na ukončení provozu jaderných elektráren a jejich následné zabezpečení zůstávají nadále na straně energetických společností. Podle expertů by je to mohlo vyjít až na 60 miliard eur (1,6 bilionu korun).

Témata:  Německo jaderné elektrárny

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:38

Meningokok připravil o život ročního chlapce. Nebyl očkovaný

V Praze na konci března podlehl roční chlapeček nebezpečné meningokokové infekci, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v úterý. Dítě nebylo očkované. Odborníci nyní apelují na lidi, aby zvážili podstoupení očkování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy