Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hitlerova tapisérie z Orlího hnízda se vrátí do Německa

Adolf Hitler
Adolf Hitler
Foto: National Archives

Dallas/Mnichov - Tapisérie Adolfa Hitlera se po desítkách let vrátí z USA zpět do Německa. Slavnostní předání se uskuteční v pátek v Mnichově, kde bude následně tapisérie vystavena v Bavorském národním muzeu, informovala dnes agentura AP.

Nacistický vůdce ji měl ve své prázdninové rezidenci přezdívané Orlí hnízdo, odkud ji na konci druhé světové války odvezl americký voják.

Tapisérii si odnesl americký plukovník Paul Danahy, jenž za války působil jako zpravodajec a zemřel v USA v roce 1986. Následně tapisérii dostala jeho dcera, která ji ale darovala muzeu v New Orleansu.

Tamní experti pak ve spolupráci s dalšími odborníky dohledali původního majitele. Byl jím židovský vlastník mnichovské galerie Bernheimer, jenž tapisérii v roce 1938 prodal Hitlerovu architektovi.

Galeristův vnuk Konrad ale věří, že jeho předek nebyl k prodeji donucen, a proto si jako potomek nečiní na tapisérii nárok. Ta tak připadne Bavorsku, kterému náleží dědické právo na předměty, jež kdysi patřily Hitlerovi.

Témata:  Adolf Hitler Německo USA

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy