Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruské letectvo pomohlo Sýrii stabilizovat situaci v Palmýře

Ruské bojové letectvo v Sýrii
Ruské bojové letectvo v Sýrii
Foto: mil.ru

Damašek - Syrská armáda s pomocí ruského letectva stabilizovala situaci v Palmýře.

Oznámilo to dnes ruské ministerstvo obrany. Radikálové z Islámského státu (IS) o víkendu obnovili boj o toto historické město.

Ovládali ho do letošního jara, kdy Rusko syrské armádě pomohlo radikály z Palmýry vytlačit. Radikálové ale zůstali v blízkosti a v neděli se pokusili ho získat zpět.

Americký generál Stephen Townsend ve středu řekl, že se radikálové v Palmýře zřejmě zmocnili technologie, která by mohla ohrozit mezinárodní leteckou koalici, která proti IS v Sýrii bojuje. Podle Townsenda mají extremisté v rukou i protiletadlovou techniku. Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov k tomu dnes řekl, že zbraně, jichž se IS v Palmýře zmocnil, nepředstavují pro koalici žádnou hrozbu.

Jsou to jenom zbraně malého kalibru a poškozené vojenské zařízení. "Nevýznamné množství malých zbraní a několik kusů poškozené vojenské výbavy, které syrští vojáci zanechali v Palmýře, mezinárodní koalici neohrozí," řekl Konašenkov.

Ruský zástupce při Evropské unii Vladimir Čižov dnes řekl, že sice pro to nemá důkazy, ale že vše nasvědčuje tomu, že obnovená ofenzíva radikálů v Palmýře byla možná výsledkem koordinace mezi USA a teroristy.

Témata:  ruské angažmá v Sýrii Sýrie Syrská krize

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy