Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evakuace Halabu je zdlouhavá, Červený kříž a OSN chtějí zakročit

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Damašek/Ženeva - Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) dnes vyzval strany bojující v Sýrii, aby umožnily evakuaci obyvatel z Halabu (Aleppa).

Také vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi chce dostat rychle civilisty z města ven. Evakuace začala ve čtvrtek, ale od pátku je pozastavena.

"Existuje velké riziko, že toto přemísťování lidí a jejich utrpení nebude zastaveno, bude se někde, v jiných válkách, opakovat. V zájmu ochrany civilistů kdekoli na světě je třeba syrský konflikt zastavit. Teď a bez odkladů. Civilisté by neměli být rukojmí vyjednávačů," sdělil Grandi.

 Marianne Gasserová, která vede MVČK v Sýrii, řekla, že její organizace je připravena dále zajišťovat evakuaci. "Očekáváme, že nám všechny zúčastněné strany poskytnou záruky, abychom mohli pokračovat. Tyto strany musejí ochránit lidi a poskytnout bezpečný průchod," sdělila Gasserová.

Ve východním Halabu podle ní zůstalo několik tisíc vystrašených lidí, kteří trpí zimou, jsou nemocní nebo zranění a čekají na evakuaci. Jsou mezi nimi stále ženy a děti. "Čekají, že evakuace bude pokračovat. Je třeba ukončit toto čekání. Ti lidé už mnoho trpěli. Prosím, dohodněte se a pomozte zachránit tisíce životů," řekla Grasserová.

Témata:  Červený kříž OSN (Organizace spojených národů) Sýrie Syrská krize

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy