Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Švédové nevěří médiím, hledají informace v alternativních zdrojích

Vlajka Švédska
Vlajka Švédska
Foto: Pixabay

Stockholm - Pětina Švédů nemá důvěru v média hlavního proudu, a polovina země nyní zprávy zjišťuje z alternativních zdrojů, ukazuje nový průukum. Výsledky studie, která byla provedena na reprezentativním vzorku 4000 lidí, byly prezentovány v odborném časopisu Resumé.

Výzkumníci ze Stockholm School of Economics a firma NEPA zabývající se výzkumem trhu vysvětlují, že země je stále rozdělena s ohledem na to, kde a jak lidé získávají informace a zprávy. Polovina dotazovaných čerpá informace především z jiných než zavedených médiálních zdrojů. Lidé v této skupině „jsou také velmi aktivní ve sdílení obsahu s ostatními prostřednictvím sociálních médií". Dvacet jedna procent Švédů uvedlo, že vůbec nedůvěřuje mainstreamovým médiím.

Místní média uvádí, že rozdělení podle pohlaví mezi různými skupinami je poměrně rovnoměrné a že důvěra v média je nejnižší u lidí ve věku mezi 35 a 54 lety.

Studie, která představuje pouze začátek nového výzkumného projektu, byla financována sedmi hlavními švédskými mediálními společnostmi v naději, že zjistí, jak přilákat ke svým zprávám spotřebitele, kteří v současné době média hlavního proudu odmítají.

„Ukazuje se, že existuje skupina, která je velmi hlasitá v oblasti sociálních médií, a tam udává tón. A existuje zde riziko, že budeme srovnávat veřejné mínění s tím, co se hodně sdílí a čte," uvedl Peter Wolodarski, redaktor jednoho z největších listů Švédska, Dagens Nyheter.

Podle nových plánů odhalených vládou v listopadu, budou běžné tiskové dotace - které jsou k dispozici rovněž alternativním sdělovacím prostředkům - od roku 2018 zrušeny. Dotace pro sdělovací prostředky nahradí granty, o kterých bude rozhodovat výbor. Ten bude mít právo určit, kdo peníze od daňových poplatníků získá.

Bývalá komisařka pro média Anette Novak k tomu řekla: „Vláda nebude utrácet veřejné peníze za média, která nestojí na hodnotách mířících ke svobodě projevu." Podle kritiků ale nová pravidla „slouží k posílení těch, kteří jsou věrní režimu", tedy pro zavedená média, a jdou naopak „proti takzvaným alternativním médiím".

Témata:  Švédsko média

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.